Latest Blogposts

Medelijden met je Narcistische Partner?

Nadat je hebt ontdekt dat je misschien een narcistische partner hebt, die schijnbaar aan een stoornis is overgeleverd, kun je de neiging krijgen om medelijden met hem te krijgen. De etikettering van het gedrag, als gevolg van een stoornis kan veel verklaren, maar kan ook te veel empathie opwekken. Doe geen moeite, om medelijden te hebben met een narcist- hij heeft ook geen medelijden met jou.

Tragische stoornis

Voordat ik verder ga, wil ik je erop wijzen dat de narcist prima in staat is tot het controleren van zijn acties. Hij, en alle andere narcisten, weten precies wat ze doen. Het kan ze alleen niets schelen dat ze daarbij anderen kwetsen.

Terwijl narcisten worden gedreven door een tragische stoornis, zijn hun acties gekozen. Zij kiezen ervoor om zich anders voor te doen dan ze zijn en om je te misleiden en te misbruiken!

Als je hier niet zeker van bent en wilt geloven dat hij zijn gedrag niet kan controleren, stel jezelf dan twee vragen. Ten eerste, waarom is hij dan in staat om zich, als het hem uitkomt, prima te gedragen? Ten tweede, als hij niet weet wat goed en fout is, waarom weet hij dan prima hoe hij kan manipuleren en liegen om zijn eigen voordeel te behalen, terwijl hij weet dat hij met zijn wreedheid anderen beschadigt?

Kinderlijke staat

Denk er aan dat, hoewel hij door zijn stoornis in een emotioneel kinderlijke staat verkeert, hij inmiddels een volwassene is. Als volwassene weet hij wat goed en fout gedrag is, en heeft hij het vermogen om morele keuzes te maken. Hij hoeft niet toe te geven aan zijn verlangens om anderen wreed te behandelen. Hij kan en moet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden.

Dit arme kind is nu een volwassene en helaas is hij van slachtoffer nu de dader geworden. Hoewel het begrip ervoor kan zorgen dat je er gemakkelijker mee om kan gaan, is het belangrijk dat je de verantwoordelijkheid voor de moeilijkheden in de relatie op de plaats laat waar die hoort; bij de narcist.

Labiel of gek?

De narcist is niet geestelijk labiel of gek. Hij weet precies wat hij doet en hij heeft ook controle over zijn acties. Fysiek, emotioneel, seksueel of lichamelijk geweld is nooit toegestaan of gerechtvaardigd, bij welke stoornis dan ook. Een verklaring voor gedrag is nog geen excuus!

De term "morele krankzinnigheid" is misschien nog wel het meest van toepassing op de narcist, mede omdat hij niet echt krankzinnig is, volgens de normen van vandaag de dag. Toch zijn er aanzienlijke verschillen in zijn gedrag, levensinstelling, ethiek en emotionele uitingen, ten opzichte van mensen met een gezond ego en een sterke emotionele ontwikkeling. Bij de narcist ontbreekt de moraal, en in relaties komt de 'gewetenloosheid' uiteindelijk altijd naar boven.

"Zieligdoenerij"

Zodra de narcist merkt dat hij je kan bespelen, zal hij daar misbruik van maken. Wanneer je ook maar een greintje medelijden aan hem toont, zal hij zal je zelfs nog meer minachten, omdat je in zijn leugens en 'zieligdoenerij' gelooft.

Een narcist behoort net als ieder mens met respect te worden behandeld, medelijden met hem hebben is echter de omgekeerde wereld. Hij is de dader en de mensen om hem heen zijn de slaven, die hij gebruikt voor eigen gewin. Trap er niet in, kies voor jezelf!

Lees meer in de e-books Verraden door liefde over narcisme in relaties herkennen, hanteren en ervan herstellen.

 


Meer over

6 reacties op “Medelijden met je Narcistische Partner?


Comment author said

Door Naomi Elena op 20 januari 2017 om 20:21

Ben na 9 jaar nu ruim een jaar uit elkaar en kom achter de stomste dingen zoals dat hij al jaren achter mijn rug loopt te kletsen dat ik mijn stiefdochter niet moet en dat hij mij van pooiers heeft gered en dat ik overal drugs haal op zijn naam en niet betaal...ik wist niet wat ik hoorde...gelukkig weet iedereen dat dat niet waar is en verklaart hem voor gek... en degene die het wel geloven ken ik niet persoonlijk en voegen gelukkig niks toe aan mijn leven...wat een zieke zielen zitten ertussen en dat ik t nooit heb gemerkt pfffff

 

Comment author said

Door Marcus van Engelen op 9 december 2016 om 00:00

Diagnose stellen moet aan professionals overlaten. Als partner ben je belanghebbende. Het stellen van een diagnose is in dat geval een methode om je positie ten opzichte van de ander te verbeteren. Dir weet iedereen die ooit met fatsoenlijke psychotherapie in aanraking is geweest. Stel dus nooit een diagnose bij je partner, je familie, je collega's, je vrienden. Alles wat na zo'n amateuristische diagnose volgt zal je mening versterken en je relatie schaden.

 

Comment author said

Door Rosita op 30 augustus 2016 om 15:09

Ik was met een narcist, die diverse versies van een verhaal kon maken. En vaak dacht ik: huh, dit klopt niet en als ik ee wat van zei, ontstak hij in woede.
Dat ze hiermee wegkomen om anderen pijn te doen en met degenen pijn doen die het dichtst bij hun staan.
Aangeboren afwijking of ontwikkeld tijdens een liefdeloze jeugd.

Liefs
Rosita

 

Comment author said

Door Punt.punt op 14 juli 2016 om 14:18

Ik was met een narcist getrouwd blijkt uit al deze artikelen.
Alles wat beschreven staat hebben wij en vooral ik meegemaakt.
Het leven was een hel. Ook na de scheiding.
En wat blijkt hier in het appartementen complex zit ook zo een persoon, nog erger echtpaar in het bestuur.
Ze kleden oudere mensen uit,financieel door gerichte bedreigingen.
Goed dit artiekel heeft mij een stuk weerbaarder gemaakt.
Ze weten nog niet wat ze te wachten staat.
Geen toegeven om de lieve vrede meer.

 

Comment author said

Door Adriana Moerman op 11 maart 2016 om 14:10

Ben het wel eens, maar twijfel nog wel eens. Mijn moeder was en mijn jongste zus is
narcist in hart en nieren, en PIJN kunnen ze je doen! Ik ben nu 81 (zij76) en we zijn de
enige nog levenden van een gezin van 7 mensen. Zo'n 50 jaar geleden woonde ik in B. waar ik de meest vreselijke tijd van mijn leven heb meegemaakt. Zij woonde dichtbij, maar heb haar niet eenmaal daar gezien. 4 Jaar geleden belde ze me voor mijn verjaardag. Ze begon te huilen en zei dat ze toch kwijt wilde, dat ik haar, toen ik in B. woonde zo vreselijk in de steek had gelaten. Nadat het tot me door was gedrongen moest ik vreselijk lachen en ben zeker 3 dagen blijven lachen. Waarom zouden deze mensen in therapie gaan?

 

Comment author said

Door I.M. Pols op 29 januari 2016 om 16:27

Afschuwelijk! En ze zijn met zoveel!! Ik kom er steeds meer tegen!!
Wat is dat toch? Gevolg van babyboom-ouders hebben? Liefdeloos opgevoed? Ja idd slachtoffers worden daders.
Zoals zoveel psychiaters en andere hulpverleners, gelukkig, zeggen: 'de echte gekken lopen buiten rond. De mensen die hulp zoeken zijn slachtoffers geworden van die echte gekken (cluster B?)
Ze gaan nooit in therapie dus dan worden ze daders. Te beroerd om de cirkel te doorbreken en naar zichzelf te kijken. Arme slachtoffers.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!