Latest Blogposts

5 Tips voor het Omgaan met Narcistische Ouders

5-tips-voor-het-Omgaan-met-Narcistische-Ouders

Als volwassen kind van een narcistische ouder heb je twee keuzes. De eerste keuze is om het contact beperkt te behouden, de tweede is om het contact te verbreken. Als je ervoor kiest om beperkt contact met je narcistische ouder te houden, wees er dan zeker van dat je een aantal zeer sterke grenzen stelt. Jezelf beschermen tegen een narcistische ouder is namelijk een serieuze taak. 

 

Twijfel je nog, of je ouder wel echt narcistisch is? Lees dan eerst het artikel: Ben jij het kind van een narcistische ouder?

 

Om los te komen van de negatieve invloed van een narcistische ouder, zijn er een aantal keuzes die je kunt maken en stappen die je kunt nemen. Hier zijn de 5 belangrijkste tips:  

1. Stel Grenzen

Door het narcistische ouderschap zijn je persoonlijke grenzen vaak genegeerd met als doel je zo te vormen en te manipuleren dat je aan de verwachtingen van de narcistische ouder zou voldoen. Met duidelijke grenzen laat je je ouder weten dat je zelf kiest en niet meer over je heen laat lopen. Bepaal zelf in hoeverre je je narcistische ouder toelaat in je leven. In plaats van uit te leggen waarom ‘je geen tijd hebt’, trek je gewoon een grens. Vervolgens volg je je eigen weg. 

2. Leer ‘NEE’ te zeggen

Zeg nee. Gewoon, omdat wat je ook doet, het toch nooit goed genoeg zal zijn. Wat de narcistische ouder ook van je vraagt, dat betekent nog niet dat je daar ook aan moet voldoen. Doe alleen die dingen die jij zinvol vindt om te doen.

3. Leg geen verantwoording af

Geef enkel informatie op ’need to know’ basis. Je bent nu volwassen. Dat betekent ook dat je aan niemand verantwoording schuldig bent over wat jij doet, waarom, wanneer, waar en met wie, behalve aan jezelf.

4. Maak je eigen keuzes

Bewust en onbewust worden de keuzes die je in je leven maakt beïnvloed door de wensen en verwachtingen van je ouders. Er is een hoop vrijheid te vinden door je eigen keuzes te maken en de persoon te zijn die jij zelf wilt zijn.

5. Stop met de hoop dat je narcistische ouder zal veranderen - je kunt ze niet veranderen

Een echte narcist zal niet veranderen. Hun belangrijkste probleem is dat ze dat ze zonder liefde zijn, maar de neiging hebben om deze gevoelens te acteren vanuit hun angstige ego. Weet dat dit niet zal veranderen. Leer om je eigen behoeften te vervullen, door vooral lief te zijn voor jezelf! 

 

Om met het proces van genezing van je 'kindpijn' te beginnen, kun je kennis verzamelen over narcisme. Lees het boek: Voorbij het narcisme of doe mee met de Workshop en verbind je met anderen die dezelfde ervaringen uit de kindertijd hebben meegemaakt.

 

5-tips-voor-het-omgaan-met-narcistische-ouders


Meer over

0 reacties op “5 Tips voor het Omgaan met Narcistische Ouders

Plaats een reactie

error: Content is protected !!