Latest Blogposts

Jezelf Worden Na Narcistisch Misbruik

jezelf-worden-na-narcistisch-misbruik

Waarschijnlijk herken je jezelf als ik zeg dat je een laag zelfvertrouwen hebt overgehouden van narcistisch misbruik. Dit is logisch omdat je hebt proberen te voldoen aan de hoge, onrealistische eisen van de narcist. Je hebt door narcistisch misbruik een ongelooflijk laag gevoel van eigenwaarde gekregen, omdat je dacht dat je anders moest zijn om bemind, goedgekeurd en geaccepteerd te worden. 

Opnieuw leren denken

In de zoektocht om weer gelukkig te worden kun je therapie proberen, veel zelfhulpboeken lezen en vele persoonlijke ontwikkeling cursussen volgen. Dit kan allemaal behulpzaam zijn. Echter, om weer gelukkig te worden is het ten eerste nodig om echt van jezelf houden. Dit begint met op een nieuwe manier leren nadenken over hoe je over jezelf denkt en voelt na narcistisch misbruik. 

Het veranderen van je zelfbeeld en weer liefdevol voor jezelf zijn, vereist dat je eerst de waarheid gaat zien. Dat lukt alleen wanneer je beseft dat de narcist zeer krachtige, negatieve woorden en energie tegen je gebruikte. Een narcist zal altijd proberen om je naar beneden te halen en je neer te zetten als minderwaardig. Hij zal de eerste zijn om je te bekritiseren en je te laten twijfelen aan jezelf. Inmiddels ben je daardoor waarschijnlijk je eigen strengste criticus geworden.

Narcistisch misbruik misvormt

Alle destructieve en kritische gedachten over jezelf zijn in strijd met wat je echt nodig hebt; jezelf liefde geven! Om weer gelukkig te worden, heb je het nodig om je perspectief aan te passen en de manier waarop je jezelf ziet te veranderen.

Realiseer je dat de gedachten over jezelf misvormd zijn als gevolg van de negatieve manipulatie en dat dit je in angst houd, wat het lastig maakt om te herstellen van narcistisch misbruik. Dit kan je een lange tijd weerhouden van het terugkrijgen van plezier in je leven.

Beslissen om je leven ten goede te veranderen, houdt in dat je vanaf vandaag begint met andere gedachten te kiezen over jezelf. Zo kun je in de toekomst, (eventueel met...) de persoon zijn die je wilt zijn.   

Wat zijn de allerbeste gedachten over jezelf, die je kunt bedenken? Kies ervoor om die dan ook te te denken. Dit is dé truc die je zal helpen om de negatieve gedachten, die de narcist je heeft ingeprent, te vervangen door positieve gedachten.

Wat ik tijdens het herstellen van narcistisch misbruik heb geleerd

Er zijn vele dingen die ik tijdens het herstellen van narcistisch misbruik heb geleerd en die mij geholpen hebben om mezelf weer te vinden. Een aantal daarvan wil ik hier met je delen:  

 1. Ik heb geleerd om me minder aan te trekken van wat anderen van mij en mijn beslissingen vinden, zolang ik zelf maar gelukkig ben met mijn keuzes.
  Je zult verbaasd zijn over hoe bevrijdend het voelt als je je niets meer aantrekt van het oordeel van iedereen die anders denkt dan jij. Accepteer dat we niet allemaal hetzelfde willen.
 2. Ik heb geleerd om JA tegen mezelf te zeggen en dat betekent soms NEE voor anderen. Ik heb mezelf beter leren kennen door naar mijn diepste ziel te luisteren. Ik weet beter wat wel en niet goed voor me is. Ik trek mijn eigen plannen en weet nu ook wat ik wel en niet wil. 
  Je hebt het recht om voor jezelf te kiezen en je grenzen te bewaken bij de beslissingen die je neemt.
 3. Ik heb geleerd om vriendelijk voor mijn lichaam te zijn. Ik heb mijn lichaam leren kennen en manieren van bewegen gevonden die bij mij passen.
  Je zult verbaasd zijn over de positieve effecten van bewegen om te herstellen van misbruik en hoeveel lichaamsbeweging kan doen voor het verbeteren van je leven. Beweging geeft energie, een betere stemming, meer plezier en het is ook een enorme boost voor je zelfvertrouwen. 
 4. Ik heb geleerd om het leven te vieren, door praktische en haalbare doelen te stellen en om het steeds te vieren wanneer ik ze bereikt heb.
  Wat het ook is, zorg ervoor dat je de momenten pakt, die er zijn om te vieren. Dit werkt uitstekend om je gevoel versterken dat je goed bezig bent en dat je het verdient om het leven te vieren, voor al het goede dat je doet.
 5. Ik heb geleerd om uit de buurt te blijven van mensen die altijd maar negatief zijn en me respectloos behandelen.
  Het is eigenlijk heel eenvoudig om te doen. Zodra je jezelf vol liefde gaat behandelen, dan zul je automatisch grenzen gaan stellen. De respectloosheid van de mensen om je heen zal daarmee ook vanzelf verdwijnen.
 6. Ik heb geleerd dat ik mezelf kan zijn, doordat ik de mooie liefdevolle kant van mezelf zie en tegelijkertijd innerlijke compassie voel voor de minder mooie kantjes, waar ik nog aan mag werken.
  Je zult ontdekken dat harde zelfdiscipline en zelfverwijt je niet verder helpen. De problemen die je hebt rondom het gevoel van je eigenwaarde, kun je alleen overwinnen door juist zachter, vriendelijker en liefdevoller voor jezelf te zijn! 
 7. Ik heb ook geleerd dat niemand me in mijn vrijheid kan beperken om te zijn wie ik ben! 


Meer over

error: Content is protected !!