Latest Blogposts

Je Eigen Rol Bij Narcistisch Misbruik

Je hebt vast al eens gehoord dat het nodig is om je eigen rol te erkennen bij het herstellen van narcistisch misbruik. Waar er twee vechten, hebben er immers twee schuld, toch? Nee! Het is onzin. Het is prima (en normaal) om jezelf vragen te stellen. Kijk echter uit voor mensen die ‘je een eigen rol in het misbruik’ proberen te geven. Want, ongeacht of je nu onzeker, naïef, co-afhankelijk of een perfect - mentaal - gezond - mens bent, misbruik is altijd verkeerd!

 

Schuld verschuiven

Jij bent niet degene die de problemen in de relatie veroorzaakte. Degene met de narcistische persoonlijkheidsstoornis is hiervoor verantwoordelijk. De narcist heeft je verleid, misbruikt en leeggezogen. Om je vervolgens weg te gooien en waarschijnlijk daarna net zo gemakkelijk te vervangen door een nieuw slachtoffer.

Niemand wil graag worden misbruikt. Misbruikers en mensen die het niet begrijpen smijten met woorden als ‘wederzijdse afhankelijkheid’. Dit verschuifd de schuld van de dader naar de rol van de slachtoffers. Maar, welk label of welke relatie je dan ook hebt, dat maakt het misbruik niet ineens meer acceptabel.  

Nonsens over narcisme in relaties 

Vermijd mensen en slechte therapeuten die graag de schuld op je schuiven. Negeer mensen die zeggen dat je nooit zult herstellen, groeien of genezen als je ‘je eigen rol’ niet accepteert. Blijf ook weg van mensen die praten over zaken als; waar er twee vechten hebben er twee schuld. Blah, blah, blah... Want, dit is allemaal nonsens in de dynamiek van de narcistische relatie.

Het is heel goed mogelijk om te herstellen, te groeien en te genezen. Het is hiervoor echt niet nodig, om de schuld te accepteren voor het afschuwelijke gedrag van iemand anders. Stop met het absorberen van andermans excuses, projecties en de minimalisering van het misbruik. Op deze manier leren we ons zelf te respecteren. Zo leren we ook, om te bouwen aan het stellen van sterkere grenzen.

Terug naar Jezelf

Onthoud dat dit alles niets afdoet aan de noodzaak tot introspectie en zelfreflectie. Het is noodzakelijk om van je ervaringen te leren, zodat je jezelf kunt opvoeden tot een mentaal gezonde en onafhankelijke volwassene.

Door de relatie was je ver bij jezelf weg, door het herhaaldelijk negeren van je eigen voorkeuren en grenzen. Het is dan ook noodzakelijk dat je terug naar jezelf gaat en ontdekt waar jouw persoonlijke keuzes, integriteit en grenzen liggen. Je kunt anders vast komen te zitten in een oneindige stroom van zelfvernietigende patronen, die het maken van gezonde keuzes lastig maken.

Soepelerer door het herstelproces

Om te beginnen kun je de zelf-verantwoordelijk nemen voor je toekomst en actie ondernemen om op een positieve manier te herstellen van narcisme in relaties. Het is noodzakelijk dat je daarbij de kennis opdoet, die je afschuwelijke ervaringen valideren. Zo weet je dat niet jij degene bent die verantwoordelijk is voor het misbruik, maar de dader!


Meer over

error: Content is protected !!