Latest Blogposts

Je Brein Herstellen Van Narcistisch Misbruik

Een van de moeilijkste dingen om te begrijpen over narcistisch misbruik, is dat de blootstelling aan de psychologische mishandeling je brein beschadigt. Je zult het niet verwachten, maar besef dat je hersenen zowel emotionele pijn als fysieke pijn op dezelfde manier ontvangen. Recent is uit onderzoek naar voren gekomen dat ook angststoornissen kunnen worden veroorzaakt door narcistisch misbruik. Terwijl je er misschien naar streeft om alles tegelijk aan te pakken om je beter te voelen, is het verstandig te focussen op het herstel van je brein.

Neurale plasticiteit

In liefde breidt alles uit en bij angst krimpt alles. Zo werkt het in de natuur, in het leven, in het universum en ook in je brein. Stress-gerelateerde angststoornissen kunnen dan ook letterlijk een krimp van de hersenen veroorzaken. Stress belemmert daarnaast ook de capaciteit voor de productie van nieuwe hersencellen.

Om je weer beter te voelen, heb je het nodig om 'je brein te laten groeien'. Om dat te doen verhoog je die dingen die positieve neurale plasticiteit (groei) veroorzaken en draai je de dingen terug die negatieve neurale plasticiteit (krimp) veroorzaken. Dat klinkt moeilijker dan het is, want in het gewone dagelijkse leven zijn er talloze zaken die je brein positief of negatief kunnen beïnvloeden. Het allerbelangrijkste daarbij, hoewel allerlei zaken vrij belangrijk zijn, is om je weer veilig te voelen.

Angstgevoelens oplossen

Het eerste wat je nodig hebt, is dan ook om geen of indien dat onmogelijk is, minimaal contact te hebben met de misbruiker. En, laat ik het je nog maar eens zeggen, dan te werken aan het behouden van geen contact. Dat is de eerste start voor je behandeling van je hersenen.

Hierna zul je opnieuw je situatie onder de loep moeten nemen. Zoals hoe je de blootstelling aan negatief nieuws of giftige familieleden en vrienden kunt verminderen. Het ontwikkelen van een echt veilig omgeving en manieren om veilig te communiceren, zijn verstandige vervolgkeuzes.

Het volgende wat er moet gebeuren is dat je een aantal hulpmiddelen krijgt om je angstgevoelens op te lossen. Je moet in staat zijn om zelf voor je fundamentele welzijn en ontspanning te zorgen. Dit kan door routines toe te passen om je stress kwijt te raken en die je dagelijks helpen te ontspannen, zoals door diep ademhalen, visualisaties of mindfulness.

Omdat je waarschijnlijk nog steeds alle kenmerken hebt van een trauma kunnen je hersenen niet vanzelf herstellen.  Wees je dan ook constant bewust van wat je doet, net zolang totdat je het rustige en stille gevoel kunt ervaren dat je niet meer in gevaar bent.

Goede zelfzorg

De pijn die je hersenen hebben opgelopen, vraagt echt om een gezonde omgeving om in te leven. Dus als het je niet lukt om beter te eten, te slapen of fysiek in beweging te komen, zal het voor je hersenen moeilijker worden om te herstellen. Lees hierover meer in het artikel: het belang van bewegen voor herstellen van een destructieve-relatie

Goede zelfzorg zal je helpen. Het is niet gemakkelijk, maar kleine dingen kunnen je al op de goede weg helpen. Je kunt proberen om je slaap onder controle te krijgen, of ervoor te zorgen dat je gezond eet en een bepaald niveau van fysieke activiteiten doet die je lichaam in beweging houden. Dit alles zorgt ervoor dat je de fundamenten opbouwt die je helpen je hersenen te herstellen.

Herziening van je leven

Nu je weet hoe je hersenen werken, weet je ook hoe je gemakkelijker kunt herstellen. Je hersenen zullen dan tot rust komen en je gaat mogelijke oplossingen voor problemen sneller zien. Hiermee krijg je ook de mogelijkheden voor herziening van je leven.

Wanneer je de dingen in de praktijk brengt waarvan je weet dat ze positief voor je brein werken, dan zal ook wat je waarneemt veranderen en daarmee zullen ook je ervaringen weer veranderen!

 

Benieuwd hoe jij kunt herstellen van narcistisch misbruik?

Narcistisch-misbruik-in-de liefde

Dit artikel is een fragment uit het nieuwe boek narcistisch misbruik in de liefde van Mjon van Oers. Hoe meer je over narcisme en narcistisch misbruik weet, des te beter kun je je wapenen tegen de narcist en des te beter ben je in staat om je uiteindelijk los te weken uit de giftige relatie. In Narcistisch misbruik in de liefde: 50 vragen en antwoorden geeft Mjon van Oers handvatten om narcisme te herkennen en, nog belangrijker, hoe je kunt herstellen van de beschadigingen die je in een relatie met een narcist oploopt.Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld.com

 

 


Meer over

error: Content is protected !!