Latest Blogposts

Is de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Veranderbaar

narcistische-persoonlijkheidsstoornis-veranderbaar

De narcistische stoornis is een permanente stoornis, geen ziekte die te genezen is. Dat betekent dat iemand er nooit volledig vanaf zal komen. Dat iemand er niet vanaf komt, wil nog niet zeggen dat je er zelf niet anders mee om kunt gaan. Je eigen gedrag tegenover een narcist is namelijk wel te veranderen. Door meer inzicht in deze destructieve stoornis kun je de ban van narcistische misbruik doorbreken.  

Het is misschien niet gemakkelijk te accepteren, maar een narcist zal niet veranderen, tenminste, niet op een positieve manier. De narcist weerstaat therapie, ontkent het probleem en, als hij wel in therapie gaat, is hij de therapeut meestal tien stappen voor. Er is geen garantie dat, zelfs met de beste begeleiding, een narcist ooit zal veranderen. Misschien hoop je nog steeds van wel. Maar nogmaals; hij is echt niet van plan te veranderen.

Een narcistische misbruiker is niet in staat om te veranderen in de liefdevolle, harmonieuze man die je zou willen. Diep van binnen is hij altijd iemand vol angst, woede en agressie. Deze kenmerken en gedragingen zijn een indicatie van een ernstige persoonlijkheidsstoornis en geen tijdelijke verschijnselen van een slechte relatie.

Gebrekkige hersenen

Iemand die wil veranderen, dient de verantwoordelijkheid voor het gedrag te nemen en te erkennen welke schade hij ermee veroorzaakt. Wanneer je meer van narcisme weet, dan begrijp je ook dat de kans dat zoiets gebeurt zeer zeldzaam is.

De narcistische persoonlijkheidsstoornis kan niet worden genezen. Het is een gebrek in de hersenen dat je kunt waarnemen bij een MRI-scan. Narcisten leven zonder empathie en krijgen een adrenalinestoot door mensen uit te buiten en ermee weg te komen. Ze willen koste wat het kost winnen, of het nu gaat om een vrouw, of het laatste woord.

Kameleon-achtige vaardigheid

Narcisten hebben een enorm talent om tijdelijk een fantastische charmante partner te zijn. Ze gebruiken "liefdes bombardementen", vleierij, manipulatieve technieken en kameleon-achtige vaardigheid om te zijn, wat je maar wilt dat ze zijn.

Deze mensen weten niet wie ze zelf zijn, ze hebben geen echte IK, alleen een vals-imago. De enige manier waarop ze energie kunnen krijgen is door het (soms letterlijk), uit iemand anders te zuigen.

Narcisten hanteren een parasitaire levensstijl, zullen voortdurend anderen de schuld geven voor hun tegenslag, geven overdreven emotionele reacties die buiten proportie zijn met de gebeurtenis, ze zijn constant aan het liegen en hebben een abnormaal hoge of lage geslachtsdrift en ze hebben een leven vol met waanideeën van grootsheid.

Therapie

Door therapie kan de narcist zijn gedrag veranderen maar meestal leert een narcist zo alleen maar wat normaal algemeen geaccepteerd gedrag is. Dit kan gunstig lijken, maar hierdoor zal hij juist nog meer in staat zijn om anderen te manipuleren.

We weten nog niet precies wat de oorzaak van de narcistische persoonlijkheidsstoornis is, maar wat het ook is, het is ongeneeslijk. Dit verandert niet. Het is dus niet mogelijk dat een narcistische persoon op magische wijze zal veranderen in een empathische mens.

Valse hoop

Beweren dat narcisten echt kunnen veranderen is gevaarlijk voor diegene die zich in deze destructieve relaties bevinden. Dit geeft valse hoop waardoor ze nog langer in de relatie blijven. Hierdoor kunnen ze nog meer gevaar oplopen. want, hoe langer een relatie met een narcist duurt, hoe grotere kans op traumatische gevolgen.

Als je een mens bent met zo weinig zelfbewustzijn over je eigen schadelijke gedrag als een narcist, dan ben je meestal niet bereid om te veranderen. Het zij zo. De narcist in je leven proberen te veranderen is dus een vrij zinloze onderneming. Wel heb je altijd de keuze om zelf veranderingen aan te gaan


Meer over

error: Content is protected !!