Latest Blogposts

Is Mijn Partner Een Narcist - 5 Vragen

Waar ligt de grens tussen iemand met een positief zelfbeeld en gevaarlijke grootheidswaanzin? Of, wanneer gaat een "gezond ego"  over in ongezond buitensporig narcisme? Wie er over de lijn gaat en wie niet, zul je vaak pas zien wanneer je weet waar je op moet letten. Een van de belangrijkste zaken om te kijken of de lijn wordt overschreden is de mate van het misbruik in de relatie. 

Vraag jij jezelf af of je partner een narcist is? Hier 5 vragen om je te helpen een antwoord op die vraag te vinden:

Vraag 1

Is je partner veel bezig met zijn (valse) imago? Heeft je partner een obsessie met zijn imago, uiterlijk, beroep, afkomst, geld of macht? Een narcist heeft overdreven veel aandacht voor het creëren van het beeld, dat de buitenwereld van hem heeft.

Vraag 2

Maakt succes van anderen hem afgunstig en boos? Als hij werkelijk geïrriteerd reageert wanneer hij ziet dat iemand anders ergens in slaagt, is dit een zeer narcistisch gedragspatroon.

Vraag 3

Is hij overgevoelig voor kritiek en sterk defensief? Wanneer een narcist kritiek krijgt, gaat hij meestal in de aanval. Bij een conflict zal hij liegen, bedriegen en de feiten verdraaien, om er zo voor proberen te zorgen dat hij wint. Doet je partner dit?

Vraag 4

Is hij kleinerend over diegene die hij als zijn minderen beschouwd? Wijst hij gemakkelijk op zijn eigen grootsheid en op de zwakheden van anderen? Zo ja, dan is dit een narcistisch patroon. Mensen met een gezond ego hebben het niet nodig om anderen voortdurend naar beneden te halen om zichzelf beter te voelen.

Vraag 5

Denkt je partner dat hij anders, speciaal en bijzonder is, en daarom meer rechten heeft dan anderen? Wanneer hij moeite heeft om jou en anderen als zijn gelijke te zien, dan is dat een klassiek symptoom van narcisme.

Indien je je partner helemaal niet herkent in bovenstaande 5 vragen, dan is het onwaarschijnlijk dat hij narcistisch is.

Wanneer je op meerdere vragen “JA” hebt geantwoord, dan is het nodig dat je jezelf afvraagt of je jezelf wel goed voelt in deze relatie. Het egocentrisme en gebrek aan empathie brengen vaak een zeer moeilijke toestand voor de omgeving van de narcist met zich mee.

Zelfbescherming

Het obsessief bezig zijn met het uiterlijk, het oppoetsen van het (valse) imago, de afgunst, de woede- aanvallen de overgevoeligheid voor kritiek, het je naar beneden halen of ander onrechtmatig gedrag, kunnen allemaal tekenen zijn dat er meer aan de hand is met je partner dan je denkt.

Onthoud dat iedereen wel eens narcistisch kan zijn, maar als je een terugkerend patroon van dit gedrag ziet, is het noodzaak om je hier bewust van te worden. Leer dan de zo typische egocentrische gedragskenmerken herkennen, en minstens zo belangrijk: leer ook hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze destructieve persoonlijkheden.

Verraden door liefde

De serie E-books met de titel “VERRADEN DOOR LIEFDE” kunnen je helpen herkennen en begrijpen waarom een narcist doet wat hij doet. Je zult ook ontdekken hoe je jezelf kunt beschermen tegen misbruik en hoe je kunt loskomen en kunt herstellen van deze destructieve relaties.

Lees meer over de serie E-books: Verraden door liefde Gratis-Proef-exemplaar-E-book-Cover-verraden-door-liefde-1


Meer over

error: Content is protected !!