Latest Blogposts

Is Hij Echt Een Narcist? 7 Vragen:

Is-hij-echt-een-narcist

Een narcist in je omgeving is potentieel gevaarlijk voor je welzijn. Hij vernedert en devalueert je en dat kan je gevoel van eigenwaarde en zelfliefde in gevaar brengen. Wanneer je het gevoel hebt dat je jezelf niet meer bent, kan dat een teken zijn dat er serieus iets aan de hand is. Het is belangrijk om de kenmerken van narcisme te leren herkennen en erkennen - dat het dat is wat het is - zodat je jezelf ertegen kunt beschermen. 

Beantwoord onderstaande vragen om te helpen bepalen of je te maken hebt met een narcist.

1. Vraagt hij ooit ‘Hoe gaat het met je?'

Fundamentele vragen als 'Hoe is het met je? Hoe was je dag? of Hoe ging het op je werk?’ zul je niet horen. Narcisten tonen nagenoeg geen interesse in wat er gaande is in je leven.

2. Doet hij regelmatig loze beloften?

Geplande zaken lopen altijd anders. Niets lijkt ooit tot bloei te komen. Kijk uit als al zijn fantasieën en beloften steeds niet uit lijken te komen. Als puntje bij paaltje komt, zullen narcisten niet het echte werk doen dat nodig is om dingen te laten slagen. Het draait allemaal om hun (valse) beloften en imago.

3. Heeft hij plotseling goede ideeën?

Hij zal zeggen dat het zijn idee was om die goede investering te doen of om het huis te verbouwen. Terwijl het jouw ideeën waren of dat van de buren, maar niet van hemzelf. Een van de eigenschappen van narcisten is dat ze altijd met de eer gaan strijken zelfs, of juist, als ze er amper iets mee te maken hebben gehad.

4. Is de relatie geen kwestie van ‘WIJ’, maar draai alles om ‘HIJ’?

Wanneer je het gevoel hebt dat de relatie erg eenzijdig is, dan heb je daarin waarschijnlijk gelijk. Met andere woorden: jij geeft, hij neemt. Het lijkt op het eerste gezicht misschien klein, maar het kan uitgroeien tot meer serieuze problemen, zoals emotioneel en zelfs fysiek misbruik.

5. Is hij agressief als hij niet direct krijgt wat hij wenst?

Omdat narcisten heel veel aandacht nodig hebben, zullen ze die opeisen. Het draait er op uit dat, als er niet aan hun behoeften wordt voldaan exact op het moment dat zij dat willen, je hun agressie over je heen krijgt. Ze gebruiken je om hun zin te krijgen wanneer het hen uitkomt.

6. Is hij er als de kippen bij om je te wijzen op jouw fouten?

Narcisten eisen een speciale behandeling en willen dat je voldoet aan al hun onmogelijke behoeften, wensen en eisen. Een narcist zal constante perfectie van je verwachten, maar het is nooit goed genoeg. En hij zal je dat laten weten ook. Kijk uit als hij ervoor zorgt dat je jezelf onverantwoordelijk en onbetrouwbaar gaat voelen.

7. Is hij erg materialistisch?

We willen allemaal bepaalde zaken en het is prima eraan te werken om die te verwerven. Maar als hij geobsedeerd lijkt te zijn over het hebben van de beste 'speeltjes,' vooral als hij die zich echt niet kan veroorloven, dan is dat een waarschuwingsteken. Narcisten gebruiken materiële bezittingen om zich veilig te voelen en het gevoel te kunnen creëren dat ze boven andere mensen staan.

 

> Er zijn veel overeenkomsten en ook veel verschillen tussen narcisten. Bovenstaande vragen zijn slechts een kleine greep uit de vele narcisme kenmerken.

> Overal waar 'hij' staat zou ook 'zij' kunnen staan want er zijn ook vrouwelijke narcisten.

> Een officiële diagnose kan alleen door een professional worden vastgesteld. Maar, als je blijft twijfelen en niet zeker weet of hij wel of niet een narcist is, dan is het goed om jezelf af te vragen of hij jouw aandacht wel verdient.

> Vooral als je al wel weet dat de persoon in je omgeving potentieel gevaarlijk is voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid, dan is het belangrijk om eerlijk tegenover jezelf te zijn.

 

Lees verder in de E-books Verraden door Liefde om al je vragen te beantwoorden en om narcisme in relaties te leren herkennen, hanteren en ervan te herstellen.

E-book-Verraden-door-liefde


Meer over

error: Content is protected !!