Latest Blogposts

Vijf kenmerken van giftig narcistisch gedrag

kenmerken-narcistisch-gedrag

De term ‘narcist’ is tegenwoordig een populair label voor allerlei psychische tekortkomingen. Laten we echter niet vergeten dat er een enorm verschil zit tussen wat nog ‘normale’ narcistische eigenschappen zijn, en een allesoverheersende narcistische persoonlijkheidsstoornis. Gelukkig is er een manier om echt giftig narcistisch gedrag snel te herkennen. Een van de snelste manieren om een giftige narcist te doorzien, is door te kijken hoe iemand omgaat met moeilijke situaties en conflicten.  

5 kenmerken van giftig narcistisch gedrag:

1. Vijandigheid

We weten allemaal dat je, juist in moeilijke tijden en bij conflicten, je ware vrienden leert kennen en zo is het ook met narcistisch gedrag. Zolang alles goed gaat, zul je het giftige narcistische gedrag niet zo snel herkennen. Juist narcisten kunnen namelijk erg aardig overkomen. Pas als ze worden geconfronteerd met een moeilijke situatie of een conflict, dan zal de ware aard naar boven komen.

Een narcist ziet kritiek op hem als een onoverkomelijke kwestie. Zijn trots is al snel gekrenkt en als hij het gevoel heeft dat je hem niet op zijn minst aanbidt, dan ben je al snel zijn vijand. Bij een confrontatie met een van zijn tekortkomingen, zal een narcist direct kwaad worden en in de aanval gaan. Hij zal ‘op de man’ spelen.

2. Respectloosheid

Een andere manier waarop je het giftige narcistische gedrag kunt ontdekken, is door NEE te zeggen en een grens te trekken. Wanneer je mensen met een gezonde psyche teleurstelt door nee te zeggen, dan vinden ze dat misschien niet altijd even leuk, maar zullen ze je beslissing respecteren.

Wanneer je weigert om een narcist zijn zin te geven, dan heb je als snel de poppen aan het dansen. Narcisten denken dat ze een voorkeursbehandeling verdienen en walsen gemakkelijk over je grenzen heen. Wanneer je daar niet in meegaat, is het resultaat vaak een conflict.

3. Gebrek aan empathie

Wanneer je een moeilijke tijd doormaakt door bijvoorbeeld problemen op je werk, het overlijden van een dierbare of wanneer je ziek bent, dan verwacht je van de mensen om je heen op z’n minst een beetje begrip en ondersteuning.

Narcisten en andere giftige mensen hebben een gebrek aan empathie. Bij confrontaties met moeilijke zaken zullen ze er daardoor emotioneel gezien niet voor je zijn. In veel gevallen zullen ze je situatie zelfs nog verslechteren.

4. Onverantwoordelijkheid

Wanneer je nuttige kritiek op iemand uit dan kan een mentaal gezond persoon er iets mee doen. Wanneer degene zich door de kritiek niet aangesproken voelt, dan kan een normaal iemand dat naast zich neerleggen en vervolgens weer verder gaan.

Een narcist zal kwaad worden wanneer hij geconfronteerd worden met iets waardoor hun zelf ingebeelde grootsheid kan worden aangetast. Wanneer een narcist jou teleurstelt en je spreekt hen daarop aan, dan zal hij altijd proberen een smoes te verzinnen om onder de verantwoordelijkheid uit te komen. Als iets voor hem niet goed uitpakt, dan ligt altijd aan iemand anders of de omstandigheden.

5. Misleiding

Wanneer je iets lastigs wilt bespreken of kritiek op hem uit, dan kan hij ook proberen om je strategisch af te leiden van hetgeen waar het uiteindelijk om ging. Op deze momenten zal een narcist van onderwerp veranderen of je zelfs proberen te verleiden.

Niet iedereen die giftig gedrag vertoont is een narcist, maar wanneer je merkt dat iemand niet bereid is om je te steunen, situaties meestal nog erger maakt, geen verantwoordelijkheidsgevoel heeft, niet met oplossingen komt en onnodig situaties laat escaleren, dan is het tijd om opnieuw je relatie te evalueren!

Workshop
Is deze situatie herkenbaar voor je en wil je weten wat je kunt doen? Doe dan mee met de Workshop Voorbij het Narcisme


Meer over

error: Content is protected !!