Latest Blogposts

Hoe weet je of je het kind bent van een narcistische ouder

hoe-weet-kind-bent-narcistische-ouder

Hoe weet je nu of je het kind bent van een narcistische ouder? In de lijst met narcistische kenmerken herken je misschien het gedrag, maar hoe weet je nu of je ouder wel echt narcistisch is? Je twijfels zijn normaal. Je eventuele narcistische moeder of vader zal waarschijnlijk niet alle kenmerken vertonen, maar als ze aan een deel van de narcistische kenmerken voldoen, dan kan dat al veel invloed op je ontwikkeling hebben gehad.

Ben ik het kind van een narcist?

Lees hier welke mogelijke gevolgen een narcistische ouder heeft of had voor je ontwikkeling. Ook voor volwassenen kan dit nog gevolgen hebben. Deze gevolgen kunnen twee totaal verschillende soorten reacties oproepen.

1. VERDEDIGINGSREACTIE

Er is sprake van de 'verdedigingsreactie', wanneer er veel energie wordt gestoken in zelfverdediging en het verstoppen voor gevaren, zowel van binnenuit als van buitenaf.
Door de opvoeding van een narcistische ouder ben je geneigd te reageren om jezelf te beschermen. Niet alleen tegenover je ouders, maar ook tegen anderen, zoals vrienden, familie en partners. Dit patroon suggereert dat je alle middelen inzet om te voorkomen dat je wordt gemanipuleerd of overspoeld wordt door de behoeftes van anderen. Het houdt meestal ook in dat je jezelf mislukt voelt als je niet aan iemands verwachtingen kunt voldoen. Met deze manieren om jezelf te verdedigen tegen narcistisch gedrag, bescherm je jezelf onbewust tegen potentiële bedreigingen als manipulaties en kleinering. De meest voorkomende mechanismen zijn: weerstand, rebellie, jezelf terugtrekken en (emotionele) gevoeligheid.

2. VOLGZAAMHEID REACTIE

De ‘volgzaamheid reactie' houdt in dat je als kind probeert met de narcistische ouder mee te werken, hem of haar probeert te paaien en probeert te voldoen aan alle verwachtingen van die ouder.

Ben je inderdaad geneigd volgzaam te reageren?

Voorbeelden daarvan zijn:
* jezelf minder belangrijk maken
* jezelf opofferen en meegaan in de mening van anderen.
* je verantwoordelijk voelen voor het welzijn en de gevoelens van anderen

Als je ‘ja’ zegt op deze vragen, dan ben je waarschijnlijk vaak bezig met het zorgen voor anderen en voel je jezelf tegelijkertijd niet gewaardeerd als aan jouw behoeftes niet wordt voldaan. Toch blijf je steeds meer en meer tijd en moeite investeren in het zorgen voor anderen, in de hoop dat ze uiteindelijk ook jouw behoeftes vervullen.

Veel van dit gedrag en deze houdingen en gevoelens kunnen worden teruggeleid naar de relatie met je ouder(-s) in de periode dat je nog jong was. Hoogstwaarschijnlijk werd je verantwoordelijk gehouden voor hun welzijn en kon je nooit helemaal aan die eisen voldoen. Dat patroon zal zich ook herhalen in andere relaties die je hebt. Ook al heeft het niet het gewenste resultaat, je blijft het proberen.

Als kind van een narcist kun je worstelen met de volgende problemen:

 • Leegte
 • Zelfverwijt
 • Vertrouwensproblemen
 • Afhankelijkheid in relaties
 • Angst of depressie
 • Een ‘people pleaser’ zijn
 • Een zwak gevoel van eigenwaarde
 • Moeite om jezelf uit te drukken
 • Moeite om emoties te hanteren
 • Een onvermogen om ‘nee’ te zeggen
 • Chronische schuld- of schaamtegevoelens
 • Het gevoel geen bestaansrecht te hebben
 • Onvermogen om in je levenskracht te staan

Wanneer je jezelf herkent in bovenstaande zaken, dan kan dat een alarmbel voor je zijn. Veel herkenning houdt in dat je ouder waarschijnlijk veel narcistische kenmerken heeft. Hoe meer je herkent, hoe groter de kans dat een van je ouders de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis heeft.

Wat nu?

Als volwassen kind van een narcistische ouder heb je twee keuzes; de eerste keuze is om het contact beperkt te behouden, de tweede optie is om het contact te verbreken. Als je ervoor kiest om beperkt contact met je narcistische ouder te behouden, wees er dan zeker van dat je een aantal zeer sterke grenzen stelt. Je grenzen bewaken bij een narcistische ouder is namelijk een serieuze taak.

Sluit vrede met jezelf

Sluit om te beginnen vrede met je innerlijke kind en leer hoe je de zorg, die je narcistische ouder je nooit heeft kunnen geven, aan jezelf kunt geven. Sta jezelf toe om te treuren over de ouder die je nooit hebt gehad. Je kunt de schade die je door een narcistische ouder hebt opgelopen in je jeugd overstijgen door vooral veel liefde en compassie aan jezelf te geven.

Leren om het te begrijpen en vrede met je jeugd te hebben, is een van de meest genezende en krachtigste ervaring die je ooit zult hebben!

~ Mjon ~ 

Ik hoop dat deze informatie je ondersteunt op de weg naar heling en groei. Als je je ervaringen over het opgroeien met een narcistische moeder en / of vader wilt delen, of een reactie wilt plaatsen, dan kun je reageren via de sociale media.

Meer lezen en leren?

Meer lezen? Leer meer over narcisme in relaties in de serie E-books Verraden door Liefde, het boek Voorbij het narcisme in je relaties, familie en werk, of kom naar de workshop Voorbij het Narcisme.

 


Meer over

error: Content is protected !!