Latest Blogposts

Hoe Herken Je Een Narcist Bij Het Eerste Afspraakje?

Narcisme Herkennen

Een manier om narcisten te herkennen is om te vertrouwen op je intuïtie. Het kan goed zijn, dat zijn voorkomen te mooi is om waar te zijn. Ook voel je je vaak slecht op je gemak in de aanwezigheid van narcisten zonder duidelijke reden. Met andere woorden: als je iets voelt, dat te mooi is om waar te zijn, of anderszins niet helemaal goed voelt, dan is het uitkijken geblazen.

 

Het belangrijkste om op te letten is niet om te kijken hoe narcisten overkomen, maar om te kijken naar wat ze daadwerkelijk doen. Bij twijfel kun je een aantal vragen stellen, om te helpen bepalen of je met een narcist te maken hebt. Vraag bijvoorbeeld eens naar de toekomst of het verleden en je zal al snel andere antwoorden krijgen dan van 'normale' mensen.

 

5 Vragen die je zou kunnen stellen:

Vraag 1: "Waar denk je dat je over 5 jaar bent?"

Normale mensen kunnen goede ideeën en dromen hebben. Narcisten hebben grootse fantasieën en ideeën, maar zullen meestal ook de verschrikkelijke gebeurtenissen of lastige mensen noemen die hen ervan weerhouden.

Vraag 2: "Wat was de grootste of zwaarste uitdaging in je leven?"

Normale mensen praten over relaties, interacties, en de moeilijkheden en het proces van groeien. Ze zien in wat ze van een situatie hebben geleerd, op een gezonde manier. Narcisten zullen antwoorden met een ontkenning van de persoonlijke verantwoordelijkheid. Het is altijd de schuld van iemand anders. Zij kunnen praten over wat ze hebben geleerd, maar het zal vaak op een ongezonde negatieve manier zijn: "Ik heb geleerd mensen nooit weer te vertrouwen."

Vraag 3: "Wat is het leukste verhaal uit je verleden?"

Normale mensen vertellen over zichzelf, en het zal vaak met een zekere zelfspot en humor zijn. Het laatste dat narcisten doen is lachen om zichzelf, want daarbij zouden ze hun lage zelfbeeld belachelijk maken. Narcisten maken wel grappen over anderen, maar zelfspot is hen vreemd. Ze zijn niet in staat om complexe humor of ironie te begrijpen.

Vraag 4: "Wie vertrouw je het meest en waarom?"

Normale mensen kunnen praten over ouders, familieleden, docenten, buren, vrienden en collega's. Narcisten zullen waarschijnlijk antwoorden met een bepaalde bekende grootheid of autoriteit die ze kennen. Of antwoorden alleen zichzelf te vertrouwen.

Vraag 5: "Wat waren de laatste cadeaus die je iemand gaf?"

Normale mensen denken gewoonlijk empathisch over iets geven. Zij geven om de ander gelukkig te maken en hopen dat hun geschenk op prijs wordt gesteld. Narcisten geven wat ze denken dat jij zou moeten hebben. Zij hebben geen empathische gedachten. Narcisten zijn zeer teleurstellende cadeau gevers, kunnen heel gierig zijn en zullen je al snel met een goedkoop of gebruikt cadeau afschepen.

Natuurlijk zijn dit maar voorbeelden van vragen die je zou kunnen stellen. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je zelf sterk in je schoenen blijft staan. Laat je niet verblinden door zogenaamde liefde!

 

Lees alles over Narcisme in Relaties herkennen in deel één van de serie E-books - Verraden door Liefde 

 


Meer over

2 reacties op “Hoe Herken Je Een Narcist Bij Het Eerste Afspraakje?


Comment author said

Door Leonie op 24 oktober 2016 om 09:09

Die laatste vraag kan beter veranderd worden in "wat is de laatste keer dat je wat voor een ander gedaan hebt". Narcisten scheppen graag op over wat ze voor een ander gedaan hebben. Dat kan uiteen lopen van materialistische aandacht tot iemand helpen toen diegene het moeilijk had. Belangrijk is als hij over dat laatste begint te letten op hoe hij zijn eigen gewin in het verhaal verweeft of verbergt. Narcisten hebben juist een "podium" nodig voor al hun heldendaden. En moet je eens kijken wat er gebeurd als je ze dat vrijwillig aanbiedt.

 

Comment author said

Door Willem op 31 juli 2015 om 20:37

O zo goed om op te letten de eerste date. En zeker op je gevoel af te gaan, wat niet goed voelt is niet goed!

Ik ging altijd op mijn gevoel af, bij haar gaf ik het voordeel van de twijfel en dat is de grote fout die ik beging.

Ze had weinig tot niets te zeggen de eerste date terwijl ze de weken ervoor via email van alles eruit gooide. Vooral over haar slechte ex-man waar ze 3 kinderen van heeft. Alleen maar negatief over andere, ook m.b.t. haar moeder en haar jeugd. Niets over haarzelf, ook nauwelijks reageren op vragen van mij of op dingen die ik zei belangrijk te vinden in een relatie. De eerste date zat ze daar en zei nauwelijks iets, reageerde schouder ophalend op mijn vragen die sterk leken op de vragen in het 5 vragen lijstje. Toen ik weer thuis was kreeg ik s'avonds een email van haar. Het had zo vertrouwd gevoelt met mij, voelde zo goed... huh??? wat dan? Maar zei ze, ze had nog wat meer tijd nodig om opener te worden... huh, via email over andere open genoeg! Ik dacht, laat ik haar die tijd maar gunnen, niet te voorbarig zijn... ze zegt wat tijd nodig te hebben, geef die dan... STOM!

Ik ben 6 jaar met haar gegaan, samengewoond en al. Goed voor de kids en haar gezorgd etc etc. Ik heb ook 6 jaar hetzelfde gehoord als ik zei dat ze eens wat duidelijker en opener moest gaan zijn... zeggen als er iets was etc. Daar heb ik meer tijd voor nodig zei ze dan weer... Na 6 jaar nog.

Had ik mijn gevoel maar gevolgd. Inderdaad, de eerste date voelde niet pluis... het was ook niet pluis. Hele goede vragen die hier boven staan! Die moet iedereen kunnen beantwoorden al zijn de dingetjes nog zo klein. Iedereen heeft een visie, wensen ed. m.b.t. het leven, iedereen heeft herinneringen en voor haar/hem belangrijke dingen en mensen in het leven gehad etc. Dat zijn mooie en positieve dingen, die heeft een narcist niet... die is niet positief en ervaart niets als positief

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!