Latest Blogposts

Het kortste pad naar herstel van narcistisch misbruik

Het kortste pad naar herstel van narcistisch misbruik

In het ‘narcismeslachtofferland’ is er een buitensporige nadruk komen te liggen op de pijn van het beëindigen van een romantische relatie met een narcist. En dat is volkomen logisch, omdat het een van de donkerste en diepste ervaringen van je leven kan zijn.  

Er wordt vaak gezegd dat het herstel van een narcistische relatie een lange weg is en een zware.... Ik beveel echter altijd aan om het kortste pad te nemen. Het kortste pad voorkomt vertragingen. Het bespaart tijd, energie en moeite en voorkomt dat je stagneert tijdens het herstel.

Multidimensionaal soort herstel nodig

Narcistische relaties zijn verslavend en net zoals bij een reguliere verslaving zul je het moeten benaderen vanuit een brede invalshoek. Je zult zowel een fysiek, geestelijk, spiritueel, mentaal en vaak ook een herstel van praktische zaken nodig hebben.

Een effectief herstel van het narcistisch slachtoffer syndroom is mogelijk door de verschillende symptomen te behandelen. Er is echt gewoon een multidimensionaal soort herstel nodig.

Toch is het jammer dat veel slachtoffers zoveel moeite hebben om te herstellen. Sommige zullen zelfs nooit volledig herstellen van het trauma van de relatie. Dit gebeurt omdat ze onnodig lang blijven vasthouden aan de pijn.

Dit is niet iets wat de slachtoffers bewust doen of willen, maar als ze de technieken, methoden en manieren nooit hebben leren kennen om effectief te herstellen, dan is het moeilijk om daadwerkelijk de resultaten te behalen die ze willen bereiken.

Gebrekkige hulp

Dit brengt ons bij een probleem van veel narcismeslachtoffers; een gebrek aan effectieve hulp. Er is (nog) geen echte opleiding of training om ​therapeut, coach, consulent of healer op dit gebied te worden.

Er bestaat niet zoiets als een doctoraat over het narcistisch slachtoffers syndroom. Het is een volledig niet-gereguleerde sector. En, om eerlijk te zijn, is narcistisch misbruik ook nog gewoon veel te nieuw en onontdekt om al in het bestaande GGZ opleidings- en referentiekader te passen.

Probeer je relatie met een narcist en alle ervaringen maar eens uit te leggen aan een gemiddelde psycholoog of psychiater. Je hebt dan vaak nog geluk dat, als je naar buiten loopt, ‘slechts’ gediagnosticeerd wordt als obsessief en labiel in plaats van borderline of psychotisch.

Voeg daaraan toe dat je innerlijk niet meer weet wie jij zelf bent, omdat een narcist je met zijn ‘grandioze’ persoonlijkheid kan laten denken dat jij degene bent die gek is. Zo kun je ook nog ‘waanvoorstellingen’ als extra label krijgen. want er zijn vaak misdiagnoses bij slachtoffers van narcisten.

Persoonlijke ervaring

Het gebrek aan opleiding en regulatie betekent inherent dat bijna iedereen, inclusief mijzelf, die services en / of informatie aanbiedt op dit gebied, dit op basis doet van hun eigen persoonlijke ervaring.

Helaas hebben sommige niet eens de persoonlijke ervaring van een relatie met een narcist en vertrouwen ze op wat ze denken te weten. Dat kan leiden tot een nog meer verwarrende benadering. Dit is ook een van de redenen waarom therapie na narcistisch misbruik soms niet werkt

Degenen die wel vanuit hun eigen ervaring werken, zijn soms verblind door hun eigen pijn en worstelen om hun eigen verwondingen te helen. Dat leidt in veel gevallen tot de blinde die de blinden leidt. Allen worden dan verblind door de angst en de pijn die ze blijft achtervolgen.

Ik zie ook mensen die vreselijk tobben, omdat ze het proberen alleen te doen. Daarom moedig ik mensen aan, die zich net hebben gerealiseerd dat ze met iemand met de narcistische stoornis te maken hebben, om dit niet alleen te doen.

Je kunt lotgenotencontact zoeken, misschien wil je lid worden van fora, worden toegevoegd aan groepen, boeken lezen of wat dan ook. Alles wat je leest en weet over narcistisch misbruik is in het begin nuttig voor een breder begrip.

Stoppen met onderzoeken

Ik vind het belangrijk om ook te vermelden dat op een gegeven moment het onderzoek naar de narcist ophoudt. Omdat het anders onderdeel wordt van de verslaving en dat zal je zeker geen goed doen.

Dus als je je te lang op de verkeerde dingen blijft richten, en blijft lezen over de narcist, helpt dat niet meer. Het verhoogt namelijk de symptomen van het trauma juist, omdat het lezen over de trauma's van andere mensen een secundaire vorm van traumatisering kan zijn.

In het begin zul je er juist goed aandoen om je onderzoek te doen. Het is een vast onderdeel van het proces en op die manier kan het helpen om de waarheid te zien. Maar, als je na verloop van tijd door de eerste herstelfase heen bent, dan zou ik het ten zeerste aanbevelen om te stoppen met lezen of het bekijken van YouTube-video's over de narcist.

Richten op helende aspecten

Weet dat er een moment is waarop de informatie goed is, nuttig is en je op de goede weg zet. Als je echter merkt  dat je niet beter wordt, betekent dit dat je waarschijnlijk klaar bent met het onderzoek en dat het je blokkeert. Je kunt dan beter je meer gaan richten op het helende aspect van het herstel. Begin met het lezen van dingen over het herstel en oefeningen en te doen die je helpen ontspannen. Profiteer ook van de vele voordelen van bewegen voor je herstel.

De sleutel is om al je tijd en energie te steken in jezelf en zo te werken aan de verschillende aspecten van je herstel. We weten immers dat dit is wat nodig is. Het is namelijk niet zo dat tijd vanzelf alle wonden heelt. Dus, zet wat tijd voor jezelf apart na het uiteenvallen van de relatie. Lief zijn voor jezelf en afstand nemen van de narcist zullen je helpen op het kortste pad naar herstel van narcistisch misbruik.

 

Er staan meer dan honderd gratis artikelen in het blog archief op de website www.narcismeinrelaties.nl, zowel over narcistisch misbruik, maar ook over het herstel ervan. Of lees meer in de boeken van Mjon.


Meer over

error: Content is protected !!