Latest Blogposts

Het einde van de narcistische relatie, is waar de reis naar jezelf begint

herstellen-van-narcistisch-misbruik-gaat-in-essentie

Het verlaten van een narcistische persoon, is niet hetzelfde als herstellen. Dit is slechts het begin van de reis terug naar jezelf. Dit is een spirituele reis, die je meeneemt om van een slachtoffer, die zich richt op de narcistische schade, te transformeren naar een plaats van inzicht, wijsheid en moed.

De ervaring van iedereen is uniek, maar er zijn bepaalde gevoelens die typisch zijn bij het einde van een narcistische relatie. Veel mensen beschrijven zichzelf als een schim van de persoon die ze ooit waren voor de relatie. Ze hebben vaak een groot deel van hun hart en ziel, hun energie, creativiteit en passie verloren. Niet alleen verliezen de slachtoffers soms alles wat ze hebben, er is meestal ook geen effectieve hulp.

Er is nog te weinig bewustzijn over de schade die narcistisch misbruik kan aanrichten. Psychologen leren de definitie van de narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar ze leren niet wat de samenhang is tussen deze stoornis en de schade bij de slachtoffers in relaties. Er is een psychologische / spirituele connectie die vaak niet wordt begrepen.

Jezelf uit de situatie halen

Je kunt jezelf alleen uit de situatie halen, wanneer je weet waar je mee te maken hebt.
Wanneer je geconfronteerd wordt met narcisme in je leven, dan sta je voor een grote uitdaging en dan moet het duidelijk voor je zijn waar je mee te maken hebt.

Na het ontdekken van de sleutelwoorden ‘narcistisch misbruik’; het diep graven in je ziel en het zoeken naar antwoorden, is de volgende stap weten wat je er aan kunt doen. De antwoorden die je na je onderzoek en het opdoen van meer kennis krijgt, zullen je helpen om het volgende niveau van verwerking te bereiken, zodat je verder kunt gaan met je leven.

Terug naar jezelf

De reis begint met begrijpen wat je precies hebt ervaren in de relatie, inclusief het begrijpen van de narcistische persoonlijkheidsstoornis en alles eromheen. Met deze kennis kun je erkennen dat niet jij degene bent met een probleem en beginnen met jezelf vergeven.

Het helpt om anders te gaan denken over je ervaring en verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens te nemen. Als je niet verder dan de ‘boosheid en de slachtoffermentaliteit’ kunt kijken, heb je daar namelijk alleen jezelf maar mee.

Het einde van de narcistische relatie is waar de reis naar je ware zelf begint.

Een geschenk

Natuurlijk kiest niemand ervoor om slachtoffer van misbruik te worden. Onthoud dat de ervaring van het herstellen van narcistisch misbruik een lastige, maar ook een mooie reis is van innerlijke transformatie. Vanuit dat opzicht kun je ook deze ervaring als een geschenk zien en je ervaring als een kans om meer over jezelf te weten te komen.

Onthoud dat iedereen die langskomt in je relationele leven je iets te geven heeft, al was het maar een les om een diepgeworteld destructief patroon af te leren. Als je het van deze kant bekijkt, dan is het vaak een stuk gemakkelijker om met nare gevoelens van boosheid en wrok na narcistisch misbruik om te gaan.

Je hart helen

Als je eenmaal je eigen weg gaat en je onderzoek doet, dan zal dit je vermogen vergroten, om een leven te creëren dat op één lijn ligt met wie je echt bent. Je ontdekt dan ook jouw rol in de relatiedynamiek, want in het geval van een narcistische relatie heb je veel te veel van je levensenergie weggeven.

Je kunt dan ook je persoonlijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van je leven terugnemen. De eerste stap die nodig is om de littekens in je hart helen, is dat je begint met je levensenergie te herstellen. De snelste manier om dit te doen is door meer liefde voor jezelf in je leven terug te brengen. Zo herstel je stap voor stap je (zelf-) vertrouwen en je vermogen om in de toekomst weer met vreugde in het leven te kunnen staan. Je zult dan ook zien, dat er ook voor jou een veel leukere toekomst mogelijk is met respectvolle en liefdevolle relaties.


Meer over

error: Content is protected !!