Latest Blogposts

Herstellen van Narcistisch Misbruik

Door de aard van het geheime narcistische misbruik ben je vaak getraumatiseerd, nadat de narcist uit je leven is verdwenen. Je wordt dan geconfronteerd met de pijn en de nasleep van een destructieve relatie. Vaak ben je verward en emotioneel. Je vecht tegen de intense pijn en wilt waarschijnlijk wanhopig dat de pijn stopt. Hoe moeilijk het misschien ook lijkt, juist NU is het moment dat je levens-veranderende stappen kunt nemen, zodat je de vreugde van het leven weer gaat ervaren.

Het belangrijkste dat je kunt doen om te herstellen na narcistisch misbruik, is weer helemaal jezelf worden! Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe rustiger en evenwichtiger je zult worden. Hoe meer en hoe beter je voor jezelf gaat zorgen, hoe meer compassie en geduld je ook weer voor anderen zult kunnen gaan opbrengen. Je uitstraling en je energie zullen hierdoor veranderen en je omgeving zal dan ook anders op je reageren.  Alles is in wisselwerking met elkaar.

Lief voor jezelf zijn

Door de negatieve invloed van de narcist heb je op zijn minst een beetje een vertekend wereldbeeld gekregen. Bevrijd jezelf van te veel negatieve gedachten en emoties en transformeer je stress momenten door goed voor jezelf te zorgen. Ik geloof hartstochtelijk dat 'lief voor jezelf zijn' je meer rust en wijsheid zal brengen dan al het andere dat je doet. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen geluk en hierin consequent te zijn, zul je bij alles wat je in de toekomst doet een groter welzijn bereiken.

Ga de wereld weer in en kijk met een nieuwe open blik. Wees eens overdreven vriendelijk tegen iedereen die je tegenkomt, grote kans dat je een vriendelijke glimlach terugkrijgt. Dat geeft jou dan weer een goed gevoel en dat maakt de kans groter dat de volgende persoon waar je contact mee hebt ook weer vriendelijk lacht, enzovoorts... Test het, ondervind het zelf!

Tijd voor herstel

Natuurlijk zul je tijdens het herstel soms ook de pijn diep voelen. Vermijding en ontkenning zijn dan normale, natuurlijke menselijke reacties op pijn. We doen het allemaal in verschillende mate. Echter, wanneer je de moed van binnen kunt vinden om de pijn echt te doorleven - door tijd te maken voor het herstel en het terug vinden van jezelf - dan kun je echt bevrijd worden van de pijn.

Je kunt niet de pijn op alle mogelijke manieren vermijden en tegelijkertijd je geluk ontdekken. Je kunt niet om de pijn heen, dus kun je haar net zo goed omarmen, met alle uitdagende gevoelens en moeilijke ups en downs, die een deel zijn van het proces. Hoewel het voor een langere tijd kan lijken alsof je de pijn altijd zal blijven voelen... zul je op een dag wakker worden, de zon zal weer schijnen en je kunt dan de prachtige wereld om je heen weer zien!

Wil je meer lezen over het herkennen, hanteren en herstellen van narcisme in relaties? Lees dan de serie E- books van Mjon van Oers;  'VERRADEN DOOR LIEFDE'

herstellen


Meer over

error: Content is protected !!