Latest Blogposts

Herstellen van de psychologische gevolgen van narcistisch misbruik

Herstellen-van-de-psychologische-gevolgen-van-narcistisch-misbruik

Narcistisch misbruik heeft een aantal negatieve psychologische gevolgen. Het is moeilijk om de diepten van de hel die je hebt doorstaan precies te ​​begrijpen. Wat je hebt ervaren is een vorm van emotionele mishandeling. Meestal ben je verward over wat er met je is gebeurd en zit je met veel vragen. Al deze zaken zijn het gevolg van narcistisch misbruik en het is iets waar veel ‘overlevenden’ last van hebben.

Hier zijn een aantal eenvoudige dingen die je zelf kunt doen en die zullen helpen herstellen van de psychologische gevolgen van narcistisch misbruik:

Begrijp dat je niet begrijpt wat er is gebeurd.

De psychologische gevolgen van narcistisch misbruik kunnen tot depressieve gevoelens leiden. Soms lijkt er daardoor niets meer leuk te zijn. Je kunt dit gevoel voor langere tijd vasthouden. Gewoon accepteren dat het zo is, is het beste wat je dan kunt doen. Er zullen goede dagen zijn, maar helaas zullen er in het begin ook dagen zijn dat er maar bar weinig is dat je zal interesseren. Maar geloof me, uiteindelijk zal het overgaan. De dingen zullen steeds meer op hun plaats gaan vallen en uiteindelijk zul je veel meer goede dagen dan slechte dagen hebben.

Erken dat je de situatie niet kunt oplossen.

Het leven is wat het is en sommige gebeurtenissen en ervaringen hebben negatieve gevolgen in je leven. En, in het geval van misbruik, zijn dat vrij veel gevolgen. Helaas is er niets wat je kunt doen om wat er al gebeurd is nog ongedaan te maken. Het is normaal om je verloren en onzeker te voelen, nadat je lange tijd is verteld wat te doen, wat te dragen, hoe te denken, wat te willen en wat niet te willen. Het is ook heel normaal dat je probeert vast te stellen of er iets is wat je moet veranderen. En ja, er is wel degelijk iets wat je kunt veranderen. En dat is dat je vanaf vandaag focust op het lief zijn voor jezelf!

Begin met grenzen stellen

Lief zijn voor jezelf houdt ook in dat je gezonde grenzen gaat stellen om jezelf te beschermen. Ik weet dat dit misschien wel heel moeilijk voor je is. Je wilt gewoon behulpzaam zijn en omdat je niet graag ‘nee’ zegt, doe je jezelf soms tekort. Onthoud dat een ‘nee’ voor anderen een ‘ja’ voor jezelf is. Dit is een essentieel punt. Het is stap één. Een van de manieren waarop de narcist je het meeste pijn deed, was door steeds over je grenzen heen te gaan. Het is dus niet alleen nuttig voor je herstel, maar het is ook de beste manier om in je kracht te staan en jezelf zo tegen eventueel toekomstig misbruik te beschermen.

Zoek de stilte op

Door het emotioneel misbruik ben je er waarschijnlijk aan gewend geraakt om te worden uitgescholden, belogen, bekritiseerd en al die andere zaken die ik hier nu niet zal herhalen... Wanneer je daar eenmaal uit bent ontsnapt, dan vind je al snel het lawaai van de wereld te overweldigend. Vergeet niet dat je zenuwen nog op springen staan als gevolg van het misbruik. Je zult behoefte hebben aan een rustige omgeving. Neem wat extra tijd om alleen voor jezelf te hebben, om je gevoelens te verwerken. Zoek de kracht van de stilte op.

Heb geduld met jezelf

Het is een lange weg terug uit de hel. Laat je oordeel los over het idee van een tijdlijn die er zou moeten zijn om ‘er over heen te komen.’ Want deze destructieve relaties zijn met niets vergelijkbaar en het duurt vaak langer dan bij andere relaties om te herstellen.

Je wonden zullen voor anderen niet zichtbaar zijn en je pijn of herstel is dus moeilijk te zien. Je kunt dan ook alleen je eigen vooruitgang meten en daarbij zul je geduld met jezelf moeten hebben.

Vergeet niet; de sleutel tot het herstellen van de psychologische gevolgen van narcistisch misbruik is om lief te zijn voor jezelf!

Ontdek hoe je stap voor stap kunt herstellen in de serie E-books Verraden door Liefde. Of kom naar de Workshop Voorbij het Narcisme. 

 Verraden-door-liefde


Meer over

error: Content is protected !!