Latest Blogposts

Herkennen en Hanteren wat Narcisten Doen

herkennen-en-hanteren-wat-narcisten-doen

Er zijn tal van dingen die narcisten doen om situaties in hun voordeel te manipuleren. Leer de kenmerken om narcisten te herkennen en te hanteren. Dat verscherpt je radar en zal je bewuster maken, waardoor je sneller ziet wat er gebeurt en je de manipulatie eerder herkent. Je hebt dan een betere kans om jezelf te beschermen, voordat je gekwetst wordt, door een van hen.

Hier zijn 8 voorbeelden die je helpen te herkennen wat narcisten doen:

 

1. Narcisten manipuleren

Het is niet eenvoudig om te herkennen wat narcisten doen, nog lastiger is het om ze te hanteren. Als je ze net kent, dan lijken ze helemaal geweldig. Maar, op een dag verandert dat en vraag je jezelf af wat je hebt gedaan, omdat ze nu ineens zo geïrriteerd, koud en of chagrijnig zijn.

Er is vaak niets dat deze verandering van houding kan verklaren, maar je weet dat er iets niet klopt. Wanneer je vraagt of er iets mis is, luidt het antwoord; 'niets.' Toch laat hun hele houding wel degelijk laten weten dat er iets mis is. Wanneer dit gebeurt, dan zul je er al snel alles aan doen, om de liefde weer terug krijgen en hen weer gelukkig te maken.

Zie je nu, hoe dit gedrag voor hen werkt? 

 

2. Narcisten misbruiken

Narcistische mensen hebben er een gewoonte van gemaakt om mensen voor hun karretje te spannen. Ze hebben een manier van omgaan met mensen, waardoor je het gevoel hebt dat je hen altijd iets verschuldigd bent.

Laat narcisten hun eigen zaakjes opknappen. Trap er niet in!   

 

3. Narcisten zijn onverantwoordelijk

In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gevoelens, doen ze alsof hun gevoelens afhankelijk zijn van jou. Dat heet projectie. In plaats van het projecteren van beelden, projecteren narcisten hun eigen gevoelens, nare eigenschappen en verdraaide gedachten op jou. Het gaat zo subtiel dat je het vaak niet door hebt, maar het gebeurt wel.  

Blijf in de buurt van narcisten altijd bij je eigen waarheid! 

 

4. Narcisten zullen vragen om jezelf aan hen te bewijzen

Narcisten brengen je vaak in een positie, waarin je moet kiezen tussen hen of iemand of iets anders. Je voelt jezelf altijd verplicht voor hen te kiezen. Het probleem echter is dat het voor hen nooit genoeg zal zijn.

Ga niet in op hun manieren om je te dwingen tot een keuze.

 

5. Narcisten verontschuldigen zich niet

Narcisten liegen nog eerder, dan dat ze hun excuses aanbieden. En als ze dat al doen, dan verdraaien ze nog het verhaal en de manier waarop het gebeurde. Ze vertellen het zo overtuigend dat ze in hun eigen onzin geloven.

Verwacht geen oprechte excuses of verontschuldigingen van iemand zonder empathie of geweten.

 

6. Narcisten zullen nooit je vreugde te delen

Ze vinden altijd redenen om je goede nieuws niet als goed nieuws te zien. Laat ze je vreugde niet dempen of je naar beneden halen om hun grote ego te sussen.

Je hoeft niet naar hen te luisteren en je hebt hun goedkeuring niet nodig om je te kunnen verheugen of te kunnen genieten.

 

7. Narcisten overdrijven

Ze overdrijven hun eigen prestaties en zeggen ondertussen tegen jou: ‘Jij hebt het weer niet begrepen ...' Of: ‘Je doet altijd..., Of ‘Je hebt nog nooit ...' Het is moeilijk om jezelf te verdedigen tegen deze vorm van manipulatie.

Ga niet in op dit soort argumenten. Ga de strijd gewoon niet aan.

 

8. Narcisten veroordelen

We hebben het allemaal wel eens verkeerd, maar narcisten grijpen ieder foutje met genoegen aan om je te veroordelen. Narcisten zijn steeds op zoek naar bewijs van jouw tekortkomingen.  Ze ondermijnen je gevoel van eigenwaarde door je eventuele fouten uit te vergroten en te suggereren dat je minder bent dan hen.

Onthoud dat sommige mensen gewoon niet goed voor je zijn en dat dit niets met jou te maken heeft. Blijf je in de buurt van narcisten altijd bewust van je eigen energie en houd die voor jezelf. Ben standvastig en wees autonoom. Je hebt van niemand de goedkeuring nodig om te zijn wie je bent.

 

 

Wil je meer weten over hoe je narcisten kunt herkennen, hanteren of van narcisme in relaties kunt herstellen? Lees dan meer in de boeken van Mjon van Oers. 

 


Meer over

error: Content is protected !!