Latest Blogposts

Geen remedie voor de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis

Geen-remedie-NPS

Er is nog veel onbekendheid over narcisme. We weten echter wel dat er geen remedie voor de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis (NPS) is. Medicatie kan de disfunctionele hersensystemen, die te maken hebben met het gebrek aan empathie of een geweten, niet herstellen.

Het is ook niet bewezen dat psychotherapie effectief is. Een belangrijk kenmerk van NPS is het gebrek aan zelfinzicht. Iemand met NPS heeft een onvermogen en/of de weigering om te geloven dat ze een probleem hebben. En voor elke therapeutische interventie die effectief is, moet het individu eerst een probleem erkennen om te kunnen veranderen en vervolgens het gedrag aanpassen.

Verschillen in de hersenen

Recente ontwikkelingen in de neurowetenschappen hebben, met behulp van MRI-onderzoeken, laten zien dat in de hersenen van pathologische narcisten opmerkelijke verschillen waar te nemen zijn in de vele hersenstructuren die empathie, impulsiviteit en het leervermogen reguleren.

Is de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Veranderbaar? Hoewel we dichter bij het identificeren van enkele mogelijke oorzaken van NPS komen, zijn we nog ver verwijderd van het hebben van alle antwoorden en het vinden van een remedie.

 

Narcistisch misbruik voorkomen

Van narcistisch misbruik is er sprake wanneer een persoon gebruikt, misbruikt, ge-exploiteert, of verwaarloost wordt door een andere persoon (de Narcist) om te voldoen aan hun eigen behoeften.

De enige manier om de schadelijke effecten door individuen met NPS voor anderen te voorkomen, is door middel van informatievoorziening en bewustmaking van hun negatieve invloed op de samenleving.


Meer over

error: Content is protected !!