Latest Blogposts

De Narcist Het Misbruik Vergeven

de-narcist-vergeven

Is het nodig om de narcist te vergeven om te kunnen herstellen van narcistisch misbruik? Dit is een moeilijke vraag, die steeds weer terugkomt. Laat ik beginnen met te melden dat dit artikel niet bedoeld is om je te vertellen wat je moet doen. Iedereen is anders. Iedereen is op verschillende manieren beschadigd en reageert daar op verschillende manieren op. Het doel van dit artikel is om je inzicht te geven in de manier waarop dingen kunnen doorwerken in je leven.

Iedereen die langskomt in je relationele leven heeft je iets te geven, al was het maar een les om een diepgeworteld destructief patroon af te leren. Als je het van die kant bekijkt, dan is het gemakkelijker om met nare gevoelens van boosheid en wrok na narcistisch misbruik om te gaan.

Het helpt om je perspectief van binnenuit te veranderen en anders te gaan denken over je ervaringen. Zo kun je de volledige verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoelens.

Diep in jezelf te kijken

Hoewel je geen enkele schuld aan het misbruik hebt is het goed om diep in jezelf te kijken. Wat is de reden dat je in situaties en relaties belandt waar je nu misschien spijt van hebt? Dat is ook de reden dat je jezelf om vergeving zal moeten vragen. Het belangrijkste hierbij is om eerlijk te zijn...

Bepalen waarom je zo je best deed voor het in stand houden van deze kwetsende relatie is niet gemakkelijk. Waarschijnlijk ben je ver over je eigen grenzen gegaan. Dit kan één van de belangrijke lessen van deze relatie zijn, die je al direct kunt beginnen toe te passen in je leven; grenzen stellen!

Jezelf vergeven

Uiteindelijk is het belangrijkte dat je jezelf kunt vergeven. Jezelf vergeven voor datgene wat je eerder nog niet kon zien, dat is liefde voor jezelf. In een staat van liefde, voel je ook compassie. Je voelt dan vrede met alles wat leeft; mensen, dieren en de natuur. 

Wanneer je in rust, liefde en vrede leeft, kun je op dat moment ook het grotere geheel beter overzien. Je kunt dan je eigen rol bij narcistisch misbruik beter zien en welke rol degenen die je pijn hebben gedaan spelen en welke (soms harde) lessen ze je hebben gegeven.

Vrij van nare gevoelens

Een narcist heeft een levenslange gevangenisstraf. Er is geen genezing voor de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Voor een narcist is er is geen opluchting, geen rust en geen liefde. Kun je je voorstellen hoe leeg en ongelukkig je leven dan is?

Compassie kan helpen om jezelf vrij te maken van vele nare gevoelens. Er is geen hoop voor hem. Je kunt hem niet helpen. Jij bent geen narcist ... Jij kunt herstellen en echte liefde voelen. Hoe gelukkig is dat?

In plaats van vast te houden aan de negatieve gevoelens, kun je jezelf heroriënteren en die energie omleiden naar liefde voor jezelf. Door tijd en moeite aan jezelf te besteden, kun je op die manier het heft in eigen handen nemen en een positieve bijdrage leveren aan je herstel.

Doen wat werkt

Het kost veel energie om wrok, woede en bitterheid in stand houden. Waarom zou je niet de energie gebruiken om jezelf te dienen? Uiteindelijk moet je doen wat voor jou werkt. Focus op weer jezelf worden na narcistische misbruik.  

Wat is het waardoor je jezelf beter voelt? Geweldig! Blijf dat doen. Wat is het waardoor je jezelf slechter gaat voelen? Probeer eens iets anders. 

Doe wat helpt om meer innerlijke rust te krijgen. Uiteindelijk zal deze gemoedstoestand je veel meer vreugde en geluk brengen dan vasthouden aan bitterheid. 

Zodra je de bron van je bitterheid (vasthouden aan het verleden) kunt erkennen, kun je gaan helen, grenzen stellen en beslissen hoe je verder gaat. Kun jij weer opnieuw gelukkig zijn en lachen? 


Meer over

error: Content is protected !!