Latest Blogposts

De Onzichtbare Kanten Van Narcisme

de-onzichtbare-kanten-van-narcisme

Narcisme kan gevaarlijk zijn, vanwege de onzichtbare kanten. Het kan iedereen verblinden en zo, vaak ongemerkt, enorme schade aanrichten. Narcisme gaat over iets dat alles bepalend kan zijn en tegelijkertijd gaat het over niets. Het gaat over iets waar je hele leven door beïnvloed kan worden en tegelijkertijd gaat het over iets wat niet direct duidelijk zichtbaar is.

Veel mensen hebben wel iets narcistisch. Dat kan ertoe leiden dat deze mensen soms vrij arrogant en irritant zijn, maar dat betekent nog niet dat zij een stoornis in hun persoonlijkheid hebben. Pathologisch narcisme is een spectrum van stoornissen en het is een complex fenomeen.

Een echte narcist is niet alleen iemand die slechts wat arrogante gedragspatronen vertoont, maar het is iemand met een ernstige psychologische aandoening, De kern van de narcist is dat hij niet in liefde leeft. Iemand die niet in liefde leeft, leeft automatisch in angst. Angst is de onzichtbare drijvende kracht achter de grote zelfzucht en het ongezonde ego van een narcist.  

Gevaarlijke narcisten met veel macht kunnen enorme crisissen veroorzaken. Dichter bij huis kunnen ze je als familielid, collega of als baas volledig ten gronde richten.

Nog dichterbij komt een narcist in romantische relaties....

Narcisten kunnen extreem gevaarlijk worden in relaties. In eerste instantie doen ze zich voor als 'de ideale liefde.’ Pas later in de relatie komt hun ware aard naar boven.

Ze manifesteren zich naar buiten toe als de perfecte partner en ouder. Maar ondertussen heeft geen enkele narcist oog voor het welzijn van zijn omgeving. De enige aan wie iemand met de narcistische stoornis denkt, is aan zichzelf.

Narcisten gedragen zich thuis anders dan in het openbaar. Veel, heel veel misbruik en (relatie-)problemen worden veroorzaakt door narcisten. Het is daarom van belang dat we het immorele gedrag niet langer onder het tapijt vegen en, als samenleving, niet langer doen alsof dit soort mensen niet bestaan.

Dit gaat niet over het veroordelen, het gaat over het herkennen en doorgronden, van narcisme, zodat we onszelf kunnen beschermen, groeien en verder gaan... 

 


Meer over

6 reacties op “De Onzichtbare Kanten Van Narcisme


Comment author said

Door Joke op 5 januari 2017 om 17:52

Je schrijft "Het is daarom van belang dat we het immorele gedrag niet langer onder het tapijt vegen", maar niemand gelooft mij? Ik ben net uit een relatie met een narcist ontsnapt. Het was op het laatst echt gevaarlijk, ik moest met mijn dochter vluchten naar een vakantiepark... Die leegte in zijn ogen had ik nog niet eerder gezien, maar toen ik zei dat ik wilde scheiden was het meteen klaar. Hij duwde mij zo van een rots af bij wijze van spreken. Ik probeerde het met zijn broer te bespreken maar die zei dat ik overdreef. Gelukkig heb ik een vriendin die mij gelooft en mij steunt. Maar breed bespreekbaar maken? Dat gaat niet lukken.

 

Comment author said

Door Anjelie op 6 november 2016 om 10:20

Ik maak mijn zorgen om mijn zoon, zoon van een narcistische vader- 18 jaar en hij gunt zichzelf niets.

 

Comment author said

Door Charlotte op 11 oktober 2016 om 00:50

Soms is het goed om weer eens de klinische diagnose van de narcist te lezen.
In mijn streven naar een ideale en romantische relatie vergeet ik dit weleens.
Omdat ik nooit weg kan bij hem , om de geweldige persoonlijkheid die hij was , en nu alleen nog maar na een gigantische crises.
Naast de geweldige kanten die hij heeft staat een kwaadaardige onpeilbare persoonlijkheid , die in de loop der jaren steeds ernstiger en destructiever word.
Als het onbegrip hiervoor te groot word , is het pijnlijk maar ook verhelderend om over hun gevoelsdefect te lezen.

 

Comment author said

Door Rosita op 26 augustus 2016 om 13:38

De narcist blijft doorgaan, omdat hij/zij een dikke masker op heeft.
Ongestoord kunnen doorgaan, slachtoffers maken, af en toe denk ik, hoe naïef kon ik zijn om te vallen voor zo iemand
Nadat we uit elkaar waren, hij blokkeerde mij overal omdat hij zijn zin niet kreeg
Daarna begon hij zo leuk te doen met zijn achternicht( kent hij van kleinsaf ).
Op facebook, dat zij zijn enige echte ware liefde is.
Dat komt hard aan, deels denk ik, ach: je hebt een persoonlijkheidsstoornis, moet ik mij gekwetst voelen?
Grt
Rosita

 

Comment author said

Door Miriam op 12 juli 2016 om 09:54

'Het is daarom van belang dat we het immorele gedrag niet langer onder het tapijt vegen en, als samenleving, niet langer doen alsof dit soort mensen niet bestaan.' Dit is zo'n goede zin want het gevaar schuilt juist in dat deze mensen ongemerkt door kunnen gaan met hun alles verwoestende gedrag omdat het niet wordt opgemerkt. Soms zelfs gebaggetaliseerd. Daardoor gaat de samenleving voorbij aan het leed van de slachtoffers en ze 'stimuleren' min of meer dat de narcist zijn gang kan blijven gaan want er worden geen consequenties verbonden aan hun gedrag.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!