Latest Blogposts

De Onzichtbare Kanten Van Narcisme

de-onzichtbare-kanten-van-narcisme

Narcisme kan gevaarlijk zijn, vanwege de onzichtbare kanten. Het kan iedereen verblinden en zo, vaak ongemerkt, enorme schade aanrichten. Narcisme gaat over iets dat alles bepalend kan zijn en tegelijkertijd gaat het over niets. Het gaat over iets waar je hele leven door beïnvloed kan worden en tegelijkertijd gaat het over iets wat niet direct duidelijk zichtbaar is.

Veel mensen hebben wel iets narcistisch. Dat kan ertoe leiden dat deze mensen soms vrij arrogant en irritant zijn, maar dat betekent nog niet dat zij een stoornis in hun persoonlijkheid hebben. Pathologisch narcisme is een spectrum van stoornissen en het is een complex fenomeen.

Een echte narcist is niet alleen iemand die slechts wat arrogante gedragspatronen vertoont, maar het is iemand met een ernstige psychologische aandoening, De kern van de narcist is dat hij niet in liefde leeft. Iemand die niet in liefde leeft, leeft automatisch in angst. Angst is de onzichtbare drijvende kracht achter de grote zelfzucht en het ongezonde ego van een narcist.  

Gevaarlijke narcisten met veel macht kunnen enorme crisissen veroorzaken. Dichter bij huis kunnen ze je als familielid, collega of als baas volledig ten gronde richten.

Nog dichterbij komt een narcist in romantische relaties....

Narcisten kunnen extreem gevaarlijk worden in relaties. In eerste instantie doen ze zich voor als 'de ideale liefde.’ Pas later in de relatie komt hun ware aard naar boven.

Ze manifesteren zich naar buiten toe als de perfecte partner en ouder. Maar ondertussen heeft geen enkele narcist oog voor het welzijn van zijn omgeving. De enige aan wie iemand met de narcistische stoornis denkt, is aan zichzelf.

Narcisten gedragen zich thuis anders dan in het openbaar. Veel, heel veel misbruik en (relatie-)problemen worden veroorzaakt door narcisten. Het is daarom van belang dat we het immorele gedrag niet langer onder het tapijt vegen en, als samenleving, niet langer doen alsof dit soort mensen niet bestaan.

Dit gaat niet over het veroordelen, het gaat over het herkennen en doorgronden, van narcisme, zodat we onszelf kunnen beschermen, groeien en verder gaan... 

 


Meer over

error: Content is protected !!