Latest Blogposts

De Narcist Op Het Werk

de-narcist-op-het-werk

Narcisten op de werkplek lijken enkele voordelen te hebben. Het charismatische voorkomen, de drive om te winnen en de moed tot verandering kan aantrekkelijk zijn in het begin. Op de langere termijn is echter gebleken dat het buitensporige narcisme maar al te vaak destructief is. Hoe herken je het en wat kun je doen als je vermoed dat je collega of baas een narcist is?

Is je collega of baas is iemand die ‘narcistische kwaliteiten’ bezit? 11 kenmerken:

 1. Een narcist kan niet tegen kritiek.
 2. Een narcist loopt over iedereen heen.
 3. Een narcist pronkt met andermans veren.
 4. Een narcist denkt dat hij heel slim is.
 5. Een narcist lijkt succesvol, maar meestal niet voor lang.
 6. Een narcist is vaak een fraudeur en trots op bepaalde duistere zaakjes
 7. Een narcist kan niet samenwerken, hij denkt alleen aan zichzelf
 8. Een narcis zorgt ervoor dat het snel bergafwaarts gaat met de onderlinge sfeer
 9. Een narcist is een vervelende pestkop en kleineert mensen in het openbaar
 10. Een narcist breekt af wat je met andere collega’s aan samenwerking hebt opgebouwd.
 11. Een narcist heeft geen inzicht in de risico's die hij neemt, ook niet wanneer hij er op word gewezen.

Dit zijn slechts enkele van de vele overeenkomstige kenmerken die bij een narcist op het werk kunnen voorkomen.

De op winst gerichte resultaten van de meeste bedrijven hebben meestal maar weinig te maken met ethiek en de manier waarop deze resultaten worden bereikt. Vooral wanneer in het bestuur niemand echt geïnteresseerd is in de langere termijn visie en de moraal van het bedrijf, dan kan narcisme op het werk bloeien.

Wat kun je doen als je vermoed dat je collega of baas een narcist is?

Het liefs zou je de narcistische pestkop waarschijnlijk weg willen hebben, want de hele sfeer op het werk is vaak verpest. Maar hoe kun je hem ‘ontmaskeren?’

Voordat je besluit om de narcist te ontmaskeren, een waarschuwing: je moet de risico's van het aangaan van de confrontatie met een narcist vooraf berekenen. Je kunt ervan uitgaan dat hij het niet eerlijk zal spelen en alle middelen zal gebruiken om je te verslaan.

Het is verstandig om voor jezelf na te gaan of het risico van de confrontatie de moeite waard is en of het voordelen voor je heeft om dit te doen. Alleen jij kunt beslissen of dat zo is. Vergeet niet dat je nooit precies weet hoe een narcist zal reageren.

Zorg ervoor dat je de mensen in je omgeving hebt ingelicht en dat ze klaar staan om je te ondersteunen. Dit betekent dat je een 'support groep' creëert. Zeker in een bedrijfssituatie, moet je er voor zorgen dat je collega's, personeelsmanager, bestuur, enzovoorts, op de hoogte zijn en liefst op je hand zijn voordat je actie onderneemt.

De aanval, niet altijd de beste strategie

Veel mensen zijn verblind door het charisma van een narcist. Het kan goed zijn dat anderen de valse streken niet doorzien. Een narcist kan lang heel normaal lijken, totdat je kennismaakt met zijn woedende kanten. Je zult dan al snel tot de conclusie komen dat hij alles behalve normaal is. Een manier om de narcist te ontmaskeren is dan ook door hem uit de tent te lokken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld publiekelijk tegen hem in te gaan en/of kritiek te geven.

De slimste narcisten zullen hun woede echter bewaren, tot er niemand kijkt, of op een andere manier proberen je het leven zuur te maken. Wees dus uiterst voorzichtig in de manier waarop je te werk gaat. De aanval is meestal niet de beste strategie, omdat een gevecht met een narcist nu eenmaal erg veel negatieve energie kost.

Andere strategieën

Dreigen om zijn duistere zaakjes bekend te maken is vaak effectiever. Zorg er dan voor dat je alle feiten en bewijzen bij de hand hebt. De gedachte dat hij zal worden ontmaskerd, jaagt hem zoveel angst aan dat hij meestal zelf al zal afdruipen. Een narcist kan namelijk niet in het openbaar afgaan, dát is te kwetsend voor hem. Hij zal er dan ook alles aan doen om zijn imago hoog te houden.

Hoe meer feiten hoe beter het is, vooral als de bewijzen de versie van de narcist tegenspreken. Je kunt dan meestal gewoon toekijken hoe hij zal proberen weg te scharrelen. Vaak is hij dan zo verbijsterd, dat je hem als fraudeur door hebt dat hij maakt dat hij weg zal komen.

Iets gedaan krijgen

Wanneer je iets van een narcist gedaan wilt krijgen, dan is het voldoende om hem de hemel in te prijzen. Een narcist is best bereid om iets te doen, althans zolang het in zijn voordeel is om dat te doen.  

Soms is het verloren energie, of door je positie onmogelijk, om te proberen de narcist op het werk te ontmaskeren. In dat geval is zijn er slechts twee andere strategieën. Je hebt dan de keuze om de narcist of zo volledig mogelijk te negeren of om op zoek te gaan naar een andere baan.


Meer over

2 reacties op “De Narcist Op Het Werk


Comment author said

Door Dinne op 31 januari 2017 om 22:13

Beste Karin,

Hoe is het afgelopen?

 

Comment author said

Door Karin Mollee op 8 juni 2016 om 21:38

Hallo allemaal,
Ik ben secretaris in een gezelligheidsvereniging en de voorzitter is een narcist. Ik kan niet anders zeggen. Ik vertelde een vriend mijn ervaringen met hem en die riep uit: ach, een narcist. Ik ben toen gaan surfen en kwam uiteindelijk op deze website terecht. De 20 kenmerken van een narcist lezen als de CV van deze man. Wat een, ik zou bijna zeggen, feest van herkenning, ware het niet dat deze man enge trekjes begint te vertonen. Hem is er alles aan gelegen om mij uit het bestuur te verwijderen. Dat de ledenvergadering daarin het laatste woord heeft, interesseert hem niets. Hij gaat maar door, alle statutaire regels aan zijn laars lappend. Door de informatie op deze website weet ik nu, dat hij niet op de inmiddels door de leden bijeen geroepen ledenvergadering zal gaan verschijnen. Publieke vernedering kan hij niet aan. Voor het geval hij wel komt, zit ik met pek en veren klaar. Of hij komt of niet, hij gaat zeker weggestemd worden als voorzitter. Echter, ik denk dat hij de ledenvergadering niet zal erkennen, want leden pffff wat zijn dat nou? Hij doet zelfs alsof er helemaal geen vergadering gaat komen. Ik kan echter niet wachten tot het zover is. Dan is deze soap die nu al twee maanden duurt eindelijk een keer voorbij. Ik denk echter dat hij gewoon door zal gaan als "voorzitter" en het besluit van de leden zelfs zal gaan aanvechten, maar ik kan dan tenminste vanaf dat moment al het contact met deze man verbreken.
Dank voor jullie aandacht.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!