Latest Blogposts

De Mythe Van 'Geen Contact'

In het begin, na de breuk met een narcist, is het lastig, want je mist de droom, de illusie, het sprookje. Het deel van jou dat geen contact wil, is het deel dat de waarheid kent. Het is moeilijk om het sprookje te laten gaan. Want je dacht - dat je de prins had gevonden en nog lang en gelukkig zou leven. Helaas is de N in het begin als een prins, om vervolgens te veranderen in een koele kikker!

De prins die je op het eerste gezicht zag (de fantasie), is het deel dat je mist en waar je moeite mee hebt om los te laten. Het is als stoppen met roken of drinken, of wat dan ook. Je mist het, maar uiteindelijk weet je dat als je het blijft doen, het je ziek zal maken of tenslotte zelfs zal doden.

Vergeet niet dat de N net zoiets voor je is als een verslaving aan een schadelijke stof. Hoe langer je geen contact hebt, hoe gemakkelijker het wordt. Toch is geen contact niet altijd mogelijk. Soms puur om praktische redenen, zoals wanneer er kinderen zijn. Minimaal zakelijk contact biedt dan een uitkomst.

Als 'geen contact' niet mogelijk is

Het is duidelijk dat de 'geen contact regel' met de N nuttig kan zijn. Maar als je begint met 'geen contact' als een strategie of doel, zal het waarschijnlijk gaan mislukken. Je gevoelens en overtuigingen zullen dan gaan winnen.

'Geen contact' is dan niet per se een must, het is iets dat je vanzelf gaat verlangen, nu je weet dat hij een N is. Uiteindelijk wil geen enkel zichzelf respecterend persoon blijven spelen met een 'sadistische kleuter in een volwassen lichaam'. Dus, laat de natuur haar gang maar gaan...

Het is een soort ongeschreven regel dat alles wat je heel hard, geforceerd weg probeert te duwen naar je terugkaatst. Denk maar eens aan de situatie dat je op dieet bent en van jezelf niet mag snoepen. Alleen al door de gedachte dat het niet mag, krijg je trek in snoep. Hetzelfde gebeurt er met de strikte 'geen contact regel'

Heldere blik

Geen contact zal niet werken, als je niet eerst begint met het bestuderen van narcisme en kunt (h-)erkennen wat het is en hoe het je relatie onmogelijk maakte... Door je alleen te richten op het hebben van 'geen contact' zal de complexiteit van wat er met je psyche gebeurt, de strijd en je gevoelens, je naar de N terug trekken.

Hoe meer je weet van wat hij zal gaan doen, wat hij echt wil, hoe meer je observeert, hoe meer je zelf met een heldere blik kijkt, des te groter wordt de wens om niet alleen zo min mogelijk contact te hebben, maar om waarschijnlijk zelfs niet eens langer op dezelfde aarde als de N te wonen!

Ziel zonder liefde

Als je gevaar loopt op fysiek geweld, ja, dan absoluut geen contact. Als je zo ziek bent gemaakt dat je intensieve zorg nodig hebt, dan kun je verder contact ook beter laten. Zoek hulp, ondersteuning en een veilige plaats. Zelfbehoud is dan het belangrijkste en daarvoor dien je contact te vermijden.

Vergeet niet dat hij je zo weer kan hypnotiseren, wat zal leiden tot hoop bij hem en verwarring voor jou. Dus, als je jezelf en je gezondheid kunt beschermen door 'geen contact', handel er dan naar. Maar nuttiger, krachtige en langduriger is het natuurlijke verlangen naar minimaal contact.

Beperkt contact

Als je afkeer en vernedering voelt bij de gedachte aan iemand die je steeds opnieuw probeert te kwetsen en alle energie uit je probeert te zuigen en eindelijk begint in te zien dat 'hij een ziel is zonder liefde', dan wordt minimaal of geen contact heel gemakkelijk.

Als je nog in de verleiding komt om te luisteren naar wat de N zegt, doorzie dan de kleuter met zijn onderontwikkelde emoties, want dan weet je meteen weer dat zijn woorden geen inhoud hebben. Er groeit dan een standvastigheid die je niet langer zal toestaan dat deze 'freak' je leven dicteert en de voorwaarden schept van je innerlijke en uiterlijke overtuigingen.

Waarheid zien

Degene die terug gaan naar de N doen dat, omdat hun gevoelens en overtuigingen voortdurend worden gemanipuleerd en veranderd naar de wens van de N. Hij kan zeer overtuigend zijn en je eigen overtuigingen en gevoelens worden daardoor versterkt. De 'geen contact regel' is dan een brute kracht om te proberen jezelf los te maken van de prachtige illusie waar je zo naar hunkerde.

In feite kun je door geleidelijk los te komen gemakkelijker de werkelijke en de absolute waarheid zien van hoe hij is en doet. Als je dat kunt zien, dan is beperkt contact gewoon mogelijk, omdat je nu een echte keuze hebt om zelf te kiezen. Dit is een keuze die je nooit eerder hebt gehad, omdat je gedachten en emoties 'In de Ban' werden gehouden door de N, terwijl jij deskundig en methodisch werd gehersenspoeld.

Boost voor je zelfvertrouwen

Je kunt de N ontmoeten, hem doorzien en daarbij ondertussen denken 'wat een zielig klein mannetje'. Lach als je ziet waar hij met zijn acties en geniepige plannetjes nu weer op uit is. Je kunt dan zien, dat alles wat hij zegt altijd gericht zal zijn op manipuleren, hypnotiseren, de controle terug te krijgen en de macht te behouden. Dat is nu zo, dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven!

Door dicht bij jezelf te blijven kun je de macht terugnemen. Tijdens een contact-moment, kun je jezelf dan juist heel krachtig gaan voelen. Je toont dat je weerstand kunt bieden aan welke vorm van beïnvloeding van zijn kant dan ook. Je bent niet meer bang, agressief of verdrietig, maar toont enkel een soort van apathie. Dit kan je, juist in het contact met hem, een enorme boost voor je zelfvertrouwen geven!

Transformatie proces

Ik denk dat herstellen een proces van transformatie is en niet kan worden gedwongen, gewild of gemanipuleerd. 'Geen contact' is uitgegroeid tot een enorme mythe waarin beweert wordt dat dit alles oplost, terwijl het slechts een deel is van de oplossing. Minimaal contact wordt vanzelf een bewuste, natuurlijke keuze, zodra je alles helder kunt zien.

Iedere ontmoeting met de narcist in je leven kan je dan zelfs sterken in je nieuwe overtuigingen en je perspectief over hem. Het zal je leiden naar het kritisch beoordelen van zijn gedrag. Je ziet dan steeds beter, dat zijn gedrag niet normaal en ongerechtvaardigd is. Dit is het bewijs dat je aan het herstellen bent en het vermogen hebt om te groeien als mens. Daardoor kun je de N overstijgen!


Meer over

4 reacties op “De Mythe Van 'Geen Contact'


Comment author said

Door Rosita op 30 augustus 2016 om 22:52

Conny,
Ik begrijp je verdriet, hij is van de ene op de andere dag weggegaan. Mij geblokkeerd op de app en faceb. Heb t moeilijk gehad en miste hem ook heel erg. Toen ik begon te lezen over narcisme, werd mij een heleboel helder. Zelf gaat hij vrolijk verder en nu 2 maanden later vind ik hem een creep. Hoe kon ik zo verliefd op hem worden, hij is de moeite waard niet om te treuren.
Ik ben nog meer leuke dingen gaan doen, en ja ik begon zijn verdraaide leugens door te krijgen,confrontatie kon hij niet aangaan
En ik geniet nu iedere dag en lees ook meer over narcisme.
Sterkte Conny, geloof mij je komt over hem
Heen. We geloofden een psycho die geen geweten heeft.

 

Comment author said

Door Helen op 20 mei 2016 om 23:12

Je kan je verdriet zien in het verliezen van de man die je dacht dat ie was, maar dat is een luchtspiegeling. Diep van binnen kijkt hij met verachting naar je als je huilt om dit verlies. Narcisten hebben geen empathie. Ze maken alles kapot, omdat ze van binnen kapot zijn. En ze zullen de volgende in de rij ook kapot maken, en die daarop. Jij bent het waard oprecht geliefd te worden. Een narcisst kent geen liefde, hij speelt liefde. Een narcisst kent alleen maar gebruiken van objekten. En jij bent het waard oprecht geliefd te worden. Diep van binnen luisteren. Het stemmetje is je wegwijzer, je gevoel dat je het waard bent geliefd te worden door iemand die je oprecht lief heeft: jezelf.

 

Comment author said

Door conny op 23 februari 2016 om 01:39

Ik hou van hem en ben kapot. Functioneer niet meer en als ik maar even aan hem denk dan stik ik zowat. Dat geen contact hebben is de standaard geworden in mijn vrienden en kennissenkring en mij wordt verweten dat ik dat niet doe.
Ik doe het niet omdat ik het niet KAN maar niet omdat ik het niet WIL.
Het is nu 4 maanden geleden dat hij wegliep en de pijn wordt alleen maar erger omdat ik weet dat hij er geen last van heeft en ik wel.

 

Comment author said

Door Anita op 6 maart 2015 om 14:26

Sinds 2 jaar wil ik ben niet meer zien, niet meer horen, niet meer spreken en ondanks alles bevalt het mij prima. Ben helaas nog niet klaar met hem want hij blijft me achtervolgen. maar ben zo blij dat ik die stap gezet heb om weg te gaan. Nooit meer, dan maar alleen.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!