Latest Blogposts

De invloed van je kinderwonden bij narcistisch misbruik

Gelukkig groeit het bewustzijn over de verwoestende hoeveelheid schade die mensen met de narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen veroorzaken. Het blijft echter niet eenvoudig om ervan los te komen als je zelf midden in een verwarrende en pijnlijke romantische relatie zit. Ik heb veel mensen zien worstelen om er uit te komen, net zoals ikzelf dat jaren geleden deed... Ik had die geweldige man ontmoet; mooi, charismatisch, romantisch. En hij hield van me, … dacht ik.

Van droom naar nachtmerrie

Wat begon als een prachtige romantische droom, veranderde al snel in een nachtmerrie. De relatie was zeer destructief. Toch bleef ik stevig in de ontkenning, terwijl het hem lukte om mijn mentale gezondheid en identiteit langzaam maar zeker steeds meer af te breken. 

De prachtige momenten die er ook waren, hielden mij in de relatie. Tussen alle problemen door overspoelde hij mij met zijn romantiek. Als ik iets aan de kaak wilde stellen, kuste hij me, hield hij me vast, deed hij een belofte of hij vertelde me dat hij mijn liefde zo nodig had. 

Ik verzwakte, zowel mentaal als fysiek. Elke dag en ruzie na ruzie, raakte ik meer uitgeput. Vaak stond ik op het punt de relatie te stoppen, maar hij zorgde er dan snel voor dat ik weer hoopvol werd. Zijn beloften en romantiek zorgden ervoor dat ik dan weer diep in de relatie wegzonk. 

Hij gaf mij ook de schuld voor alle problemen in de relatie. En het ergste was dat ik na verloop van tijd zijn punt kon zien en aan mezelf ging twijfelen. Wat ik wenste of deed, bleek van geen enkel belang voor hem. Heel subtiel liet hij me steeds opnieuw merken dat niets ooit goed genoeg was. 

De relatie klopte niet

Hij klopte niet. En ik voelde het, maar ik bleef lang in de ontkenning. Totdat ik struikelde over het woord narcist, mezelf ging informeren en zag wie hij werkelijk was; iemand die nooit echt van me zou kunnen houden. Deze relatie was gebaseerd op een illusie. 

Hoe kan een ogenschijnlijk intelligente, zelfstandige en zelfverzekerde vrouw zichzelf zo laten misbruiken? 

Potentieel slachtoffer van narcisten.  

Ik heb veel vragen gehad over hoe een ogenschijnlijk intelligente, zelfstandige en zelfverzekerde vrouw zichzelf zo had kunnen laten misbruiken. Ik weet nu dat ik niet de enige ben die dit is overkomen. Ik weet ook dat ik op dat moment de perfecte prooi was, alleen al omdat ik niet geïnformeerd was over het bestaan van dit soort mensen én omdat ik op zoek was naar liefde. Dan ben je als snel een potentieel slachtoffer van narcisten.  

Het kon ook gebeuren, omdat ik met het narcistisch gedrag opgegroeid ben. Ik wist niet veel beter, accepteerde het gedrag en het voelde zelfs vertrouwd. Voor mij was het een normaal patroon om te denken dat liefde moest worden verdiend. 

De kracht van deze onbewuste kinderwonden waren op dat moment nog zo verbonden met mij en op zo'n primair niveau aanwezig, dat ik de verleiding niet kon weerstaan om te proberen ‘het verhaal van mijn jeugd te herschrijven.’

Waar ik onbewust naar op zoek was, was de onvoorwaardelijke liefde die ik als kind van die ene ouder had gemist. In deze relatie wilde ik onbewust die pijn herstellen en mijn jeugd herschrijven. Freud beschreef dit fenomeen als ‘herhalingsdwang.’ Via deze relatie wilde ik mijn jeugd herhalen en aan mezelf bewijzen dat ik nu wél goed genoeg was en dat ik liefde verdiende.

Je verhaal effectiever herschrijven 

Ik dacht ook dat ik, net zoals bij mijn narcistische ouder, de leegte en liefdeloosheid van mijn narcistische partner wel met mijn grote hart vol liefde kon genezen. Uiteraard werkte dat niet. Narcisme is niet te genezen. Pas toen ik dat volledig besefte, kon ik mijn zelfvernietigende gedrag stoppen. 

Hoewel de emoties die je uit je kindertijd meeneemt natuurlijk zijn en ze met een reden ook in je volwassen leven aanwezig zijn, is het mogelijk om te leren hoe je er veel effectiever mee omgaat en giftige relaties kunt voorkomen. 

Het is kennis dat je daarvoor nodig hebt. De inzichten in de narcistische persoonlijkheidsstoornis en het ontwikkelen van meer zelfliefde en je eigen grenzen hebben mijzelf en al vele anderen effectief en volledig bevrijd van de destructieve invloed van narcistisch misbruik in de liefde. 

Wil jij meer inzicht in het narcisme in relaties, familie of werk en effectieve strategieën hoe je kunt herstellen van narcistisch misbruik? Kom dan naar de workshop Voorbij het narcisme.

Inschrijven? http://www.trafopublishers.nl/workshop-voorbij-het-narcisme


Meer over

error: Content is protected !!