Latest Blogposts

Communiceren met narcisten (en krijgen wat je wilt)

Er is geen twijfel over mogelijk dat het gekmakend kan zijn als je probeert met narcisten te communiceren. Maar proberen het onveranderlijke te veranderen en willen dat narcisten zijn zoals je wilt dat ze zijn, dat werkt niet. Het alternatief is om zelf te veranderen. Ik weet dat het misschien ondenkbaar voor je is om je woede los te laten, te ademen en het goede voorbeeld geven, maar als het noodzakelijk is en als je iets van ze gedaan wilt krijgen is er een manier die ik heb ontwikkeld en aanbeveel om met narcisten te communiceren. 

Narcisten zijn berucht om hun zeer gebrekkige communicatie. Ze communiceren niet; zij praten en jij mag luisteren. Ze geven je een lezing en prediken. Vragen en antwoorden ontwijken en vervormen ze  Ze zijn goed in heel veel praten, maar hebben weinig inhoud. Hun spraak is vooral vol van zichzelf en het gesprek met een narcist is altijd over hoe geweldig hij is of hoe slecht anderen zijn. Het gaat alleen over hun behoeften, wensen en gedachten.

Normaal is een gesprek een kwestie van geven en nemen tussen twee mensen. Met een narcist communiceren betekent dat er slechts één persoon die in hun wereld bestaat en dat zijn zij zelf. Het ego van narcisten is zo kwetsbaar dat ze met communicatie vooral hun grootsheid proberen op te blazen. Ze hunkeren naar aandacht, positief of negatief, en alles wat de aandacht op hen vestigt wordt ingezet. Inzicht in deze tactieken zal je helpen wanneer je een met een narcist te maken hebt en met hen probeert te communiceren.

Taal als wapen

Het doel van taal bij narcisten is om anderen te onderwerpen aan manipulatie, intimidatie of om welke voor manier dan ook de aandacht te verkrijgen. Narcisten zetten taal in op verschillende manieren. Soms is de taal bijna hypnotiserend, bedoeld om je te verleiden, in de val te lokken en te strikken. Een andere keer is de taal wreed en meedogenloos en gebruikt een narcist het om verwarring en paniek te creëren, om je te laten zwijgen en naar beneden te halen, om controle te krijgen of om te straffen. Taal wordt door hen beschouwd als een wapen om actief in te zetten, niet als  middel om te communiceren. 

Communiceren met narcisten kun je zien als dat je een soort van persoonlijke assistent bent. Jouw rol is er één van ondersteuning, erkenning en herkenning, want ze hebben veel lof nodig. 

Narcisten zullen dit niet veranderen. Ze werden zo geboren en het heeft zich al op een vroege leeftijd verder ontwikkeld. Ze kunnen dit gedrag nu niet stoppen en zijn niet te veranderen. Het enige wat je kunt doen is, je eigen gedrag en reacties veranderen. 


Krijgen wat je wilt van een narcist 

Veilig omgaan met narcisten is een kwestie van net voldoende het grote ego strelen van een narcist om ze te vriend te houden en toch voldoende afstand te bewaren. Dat wil ook zeggen, dat je manieren vindt om je eigen emoties te hanteren en voor het motiveren van de narcist om je iets te willen geven of doen. 

Wanneer het noodzakelijk is om met een narcist te communiceren, dan kan het nuttig zijn om een aantal slimme tactieken in te zetten en te krijgen wat je wilt. De volgende richtlijnen zullen daarbij nuttig blijken:

  • Weet wat de narcist wil 
  • Weet waarmee je zijn ego kunt prikkelen
  • Wees duidelijk in het beschrijven van wat je wilt 
  • Overtuig de narcist ervan dat het in zijn belang is. 
  • Blijf consequent en behoud sterke grenzen

Speel in op ijdelheid

Bepaal van te voren een manier om de narcist te complimenteren en te prikkelen om mee te werken aan je verzoek. Sommige narcisten vijzelen hun ego graag op door veel te investeren in hun schoonheid, intelligentie, macht, invloed of onafhankelijkheid. Speel daar op in. 

Begin je verzoek door het vinden van een manier om het ego van de narcist op te vijzelen en zijn humeur op te klaren. Bewonder hun uiterlijk, intellect, kracht of macht, professionele prestaties, enz. Zorg ervoor dat de narcist het compliment duidelijk heeft gehoord en aanvaard voordat je verder gaat. Stem vervolgens je verzoek dan zoveel mogelijk af op het voordeel dat er voor de narcist in zit. 

Ik moet toegeven dat het een ongelooflijke hoeveelheid energie kan kosten om een ​​gesprek met een narcist te hebben. Als je het om welke redenen dan ook echt moet doorstaan, probeer dan te onthouden dat ze meestal wel woorden ‘uitzenden’ maar ze niet ‘ontvangen.’ Bespaar dus verder je energie en hou het bij niet meer dan de strikt noodzakelijke communicatie. Onthoud dat je steeds zelf kunt beslissen hoe lang je naar een narcist wilt blijven luisteren.

Vrienden blijven?

Verdere communicatie is niet aan te raden als de relatie eenmaal is afgelopen, want dan maak je het herstel onnodig moeilijk door contact te blijven onderhouden. Uitzondering is de communicatie die vereist is, zoals met betrekking tot kinderen of zakelijke afwikkelingen.

Giftige personen proberen vaak toch contact te behouden. ("Laten we vrienden zijn!"). Dat komt omdat velen met deze stoornis er een handje van hebben om ex-partners te verzamelen na de breuk. Ze behouden de behoefte aan de controle.  Zodra ze worden geconfronteerd met het feit dat ze de controle over je kwijt zijn dan leid dit onherroepelijk tot een conflict.

De voortzetting van contact kan dan gemakkelijk resulteren in mogelijk trauma. Dit geeft meer pijn, mishandeling en kansen voor je ex om je te manipuleren. Het handhaven van sterke grenzen en geen contact zal dan een krachtig stap blijken in het beschermen van jezelf. 


Wil je meer tips over het omgaan met narcisten?

Ben je aan het herstellen na een breuk met een narcist? Of misschien twijfel je nog en wil je weten of je echt met een narcist te maken hebt? Kom dan naar de workshop Voorbij het Narcisme. Klik hier of op de afbeelding voor meer informatie.


Meer over

error: Content is protected !!