Latest Blogposts

Angststoornissen kunnen worden veroorzaakt door narcistisch misbruik

angststoornissen-veroorzaakt-narcistisch-misbruik

Veel mensen hebben angststoornissen, zoals fobieën of een stressstoornis. In de huidige wetenschappelijke literatuur wordt algemeen erkend dat angst kan voortkomen uit vele complexe oorzaken, zoals voedsel, hersenchemie, en trauma. Er is echter één potentiële oorzaak van angst die vandaag de dag nog maar zelden wordt besproken; narcistisch misbruik.

Verband narcisme en angst 

Onlangs hebben psychologen een verband gevonden tussen angststoornissen en narcistisch misbruik. Professionals waren zich lange tijd niet bewust van deze vorm van misbruik en hoe dit de gezondheid kan beïnvloeden, maar daar lijkt nu langzaam verandering in te komen. Studies hebben nu aangetoond dat ook narcistisch misbruik een belangrijke oorzaak is van angststoornissen.

Narcistische misbruik verwijst naar de schade toegebracht door extreem egocentrische mensen (d.w.z. narcisten). Deze mensen denken alleen aan zichzelf en zoeken steeds goedkeuring van anderen. Ze kunnen echter niet voor anderen zorgen.

Lees verder: Checklist 20 Narcisme kenmerken

Verwaarloosd en onbemind

In het begin lijken het misschien geweldige personen om mee te leven, maar na een tijdje zullen ze je gaan manipuleren en zullen ze je alleen liefde en aandacht geven wanneer het hen uitkomt. Mensen die te maken hebben met een narcist in hun leven, voelen zich vaak verwaarloosd en onbemind.

Narcisten zullen alleen van je houden wanneer je doet wat ze zeggen. Ander dingen die narcistische misbruikers doen, is dat ze je naar beneden halen en je het gevoel geven dat je nooit goed genoeg bent.

Als je niet doet wat narcisten willen, bekritiseren ze je. Dit type misbruikers hebben de neiging om je het gevoel te geven dat je iets verkeerd doet als het niet in overeenstemming is met wat ze willen.

Hoe kun je omgaan met narcistische mishandeling en angststoornissen?

Als bovenstaande bekend bij je klinkt, dan heb je het nodig om het misbruik uit je leven te verwijderen. Realiseer je dat je de dingen kunt veranderen, hoe moeilijk dat het op dit moment ook lijkt.

Ongeacht of de narcistische persoon nu een geliefde, een familielid, vriend of collega  is, geen contact, of als dat niet mogelijk is, zo min mogelijk contact is de beste manier om verder te gaan.

Lees meer over moeite met geen contact

Herstellen van narcistisch misbruik

Erken dat het misbruik niet jouw fout was en dat de misbruiker het mis had met jou. Hoewel de resultaten van misbruik negatief en hartverscheurend zijn, kunnen degenen die dit vernederende gedrag hebben ervaren ervan herstellen.

Het belangrijkste is om te begrijpen is dat je jezelf niet de schuld moet geven. Neem de tijd om te herstellen. Start een persoonlijk dagboek, waarin je je gevoelens en emoties kunt vastleggen. Zoek hulp in je omgeving, of indien nodig bij een bij een professional. Er zijn veel manieren waarop je misbruik kunt overwinnen.

Er is een beter leven mogelijk na narcistisch misbruik!

 

Workshop Voorbij het narcisme

De workshop ‘Voorbij het Narcisme’ is er voor iedereen die er klaar voor is om te transformeren van slachtoffer naar overlever en van een leven vol angst en verdriet naar een leven vol vreugde en plezier.

Klik hier voor meer informatie, data en inschrijving.

 


Meer over

error: Content is protected !!