Latest Blogposts

Als je het doelwit bent van narcistisch misbruik

Als-je-het-doelwit-bent-van-narcistisch-misbruik.

Narcisten staan erom bekend, dat zij relaties niet aangaan uit liefde maar om anderen te kunnen misbruiken. Natuurlijk zijn er nuances tussen een persoon met slechts enkele narcistische eigenschappen of iemand met de volwaardige stoornis en de uitingen van het misbruik. Maar, onafhankelijk van het niveau, komt het erop neer dat een narcist de macht en controle wil. Uiteindelijk zal hij je eigenwaarde ondermijnen, je persoonlijkheid proberen te bekritiseren en je individualisme wegnemen, zodat je aan al zijn behoeften zult voldoen. 

Verraderlijk proces

Een narcist gebruikt allerlei manipulatie tactieken en psychische mishandeling. om je beetje bij beetje van jezelf af te brengen en je zo gemakkelijker te kunnen beheersen. Dit proces is pijnlijk langzaam en geleidelijk, misschien zelfs een kwestie van jaren, maar het is een verraderlijk proces van consistent hersenspoelen en het is zeer effectief.

Herzieningen over narcisme

Professionals in de geestelijke gezondheid koesterden vroeger het idee dat mensen met de narcistisch persoonlijkheidsstoornis hulp nodig hadden. Ze dachten dat het de taak was van omstanders hen te helpen en op narcisten af te stemmen, zodat het leven gemakkelijker voor hen zou zijn. De dingen zijn veranderd. Een professor in de psychiatrie zei laatst:

"Narcisten zorgen ervoor dat iedereen om hen heen zich slecht voelt, maar zelf voelen ze zich niet slecht."  

Recente bevindingen wijzen uit dat narcisten plezier hebben in het misbruik en een kick krijgen van hun succesvolle manipulaties. Het is voor hen een spel om nietsvermoedende zielen te kleineren en neer te zetten, alsof zij degene zijn die gestoord zijn.

Woorden om over na te denken

Wanneer je te maken hebt met deze specifieke situatie, zou je alleen al in deze informatie de motivatie kunnen vinden om op te staan en jezelf terug te vinden.

Als je de complexiteit begrijpt van het narcisme en weet met wat en wie je te maken had, dan zul je je beter voelen. ‘Het’ gewoon benoemen brengt verlichting, omdat het een vorm van erkenning en gerechtigheid voor jezelf is.

Indien je het doelwit bent (geweest) van een kwaadaardige narcist, kan het nodig zijn om alle banden te verbreken. Anderen zullen misschien nooit begrijpen waarom je deze keuze moet maken. Zonder dat ze het zelf meemaken, ontbreekt het vermogen tot inzicht in de heimelijke narcistische manipulatie. Omstanders kunnen de destructiviteit vaak niet waarnemen, het zij zo. Maar doe zelf wat je moet doen.

Manieren om verder te gaan

Als je eenmaal de narcist uit je leven hebt verwijderd en je veilig bent, dan kunnen de gedachten over wat er is gebeurd - waarom, wat, hoe, enzovoort - je achtervolgen. Je kunt je beschadigd en getraumatiseerd voelen. Omdat de narcist je heeft opgezadeld met verwarrende herinneringen, heb je het gevoel dat je hem niet uit je hoofd kunt krijgen.

Je wilt antwoorden van hem, je wilt hem ter verantwoording roepen, je wilt afsluiting. Maar dat heeft geen zin. Narcisten geven niet om de schade die ze hebben aangericht. Het enige wat je in deze situatie kunt doen, is jezelf beschermen en afstand houden.

Wanneer je dat moeilijk vindt, onthoud dan dat jouw lijden een motivatie voor een narcist is om er nog een schepje bovenop te doen en om nog meer drama te creëren.

Je bent niet alleen

Misschien voel je je alleen als je het doelwit bent (geweest) van narcistisch misbruik. Realiseer je dan dat er velen voor jou deze weg gelopen hebben. We creëren samen nieuwe nationale- en internationale netwerken en organiseren de workshop Voorbij het narcisme om zo samen sterker te staan!

Workshop - Voorbij het narcisme, in je werk familie en relaties

voorbij-het-narcisme-WorkshopHerken jij jezelf in deze situatie? Wil jij weten hoe je jezelf weer kunt terugvinden en weer een leuker leven, 'voorbij het narcisme' kunt opbouwen?

Kom dan naar de workshop Voorbij het Narcisme in je relaties, familie en werk, met Mjon van Oers.

Meer weten?

Je kunt meer informatie vinden of jouw plaats reserveren via  trafopublishers.nl


Meer over

error: Content is protected !!