Latest Blogposts

8 kenmerken om een narcistische persoon te identificeren

Als het gaat over het creëren van een leuk liefdesleven, dan is het belangrijk dat de mensen waar je een relatie mee hebt dat met jou willen co-creëren. Helaas is niet iedereen in staat om dit te doen. Sommige mensen blijken er zelfs een levensmissie van te maken om het leven van anderen te verpesten. Het zou een stuk eenvoudiger zijn als je deze mensen gemakkelijk kan identificeren, maar vaak dragen ze het masker van de perfecte partner, waardoor ze moeilijk herkenbaar zijn. Gelukkig zijn er een aantal waarschuwingssignalen die je erop wijzen dat je te maken hebt met een giftige narcistische persoon. 

Giftig gedrag is vaak het gevolg van een persoonlijkheidsstoornis, die, afhankelijk van de omgeving waarin iemand is grootgebracht, kan worden versterkt of verminderd en waarbij een biologisch component ook een rol speelt.

Experts hebben ontdekt dat het lichaam bij de meeste mensen oxytocine ( een ‘geluks- knuffelhormoon’) afgeeft, terwijl ze iets positiefs voor iemand doen. Maar sommige mensen voelen zich pas goed als ze iemand anders in de problemen zien. Ze krijgen juist  plezier in andermans tegenslagen. 

Dit feit maakt omgaan met deze personen problematisch, omdat ze opzettelijk problemen voor anderen creëren, gewoon omdat ze ‘hun kick’ zoeken. Het is dan ook van cruciaal belang om bepaalde belangrijke signalen te herkennen als je op zoek bent naar meer   respect, tevredenheid en geluk in je relaties. 

8 tekenen om een giftige narcistische persoon te identificeren. 

  1. Ze zijn charmant en verleidelijk.

In het begin zijn ze het voorbeeld van de perfecte partner en kunnen overdreven sympathiek en liefdevol overkomen. 

  1. Ze misleiden je.

Giftige narcistische mensen misleiden je en zaaien verwarring in je hoofd, waardoor je je eigen realiteit in twijfel gaat trekken. Ze liegen niet alleen, maar verdraaien het verhaal in hun voordeel  Ze zijn in staat je tot verkeerde conclusies te laten komen om je zo aan hun zelfzuchtige eisen te laten voldoen.

  1. Ze zijn onbetrouwbaar.

Achter al hun acties zit hun meesterplan, hun egocentrische agenda. Met bijna elk woord manipuleren en misleiden ze je. Giftige mensen bouwen hun leven op rond één bepaald doel en ze zullen er alles aan doen om het te bereiken. Het kan ze niet schelen wat anderen denken wanneer ze iemand pijn doen of bedriegen. Ze zullen doen wat hen het beste uitkomt en zullen anderen manipuleren om dat te krijgen wat ze willen.

  1. Ze zien de realiteit niet.

Ze zullen de realiteit zien zoals die overeenkomt met hun behoeften. En dat niet alleen, maar op subtiele wijze willen ze je ook doen laten geloven in hun verwrongen visie op het leven. 

  1. Ze eisen altijd nog meer ‘rechten’ op.

Ze geloven dat de wereld om hen draait en denken dat iedereen ze zal bewonderen en voorzien in hun behoeften, omdat ze daar recht op hebben. 

  1. Ze zijn leugenaars.

Het zijn dwangmatige leugenaars en ze zullen eenvoudigweg de waarheid niet spreken, omdat dan hun masker afvalt. Ze creëren hun eigen valse overtuigingen en zijn in staat om de feiten zo te veranderen dat het hen uitkomt. 

  1. Ze hebben een gebrekkig geweten. 

Deze mensen denken altijd gelijk te hebben en verontschuldigen zich zelden of nooit. Ze geven namelijk niets om de gevoelens van andere mensen. Ze voelen zich niet schuldig of hebben geen spijt. Ze denken dat ze boven alle andere staan ​​en dus voelen ze zich nergens slecht over. Ze misbruiken gemakkelijk anderen, omdat alleen hun doel van belang is, niet de emoties van andere mensen.

  1. Ze zijn onverantwoordelijk.

Giftige narcistische mensen denken niet aan de gevolgen of de langdurige invloed van hun acties, omdat dit voor hen niet van belang is. Ze zijn impulsief en ze kunnen daardoor roekeloos zijn. De puinhopen die ze creëren kan hen niet schelen. Zodra het ene doel is bereikt, gaan ze door naar het volgende.

Het is goed om meer kennis op te doen over deze giftige narcistische mensen als je je relaties naar een hoger niveau wilt laten stijgen. 

Wil je meer weten over narcisme in relaties of weten hoe je kunt herstellen van narcistisch misbruik en een leven kunt opbouwen voorbij het narcisme? Lees dan verder in de boeken van Mjon. 


Meer over

error: Content is protected !!