Latest Blogposts

Zes manieren om narcistische van authentieke mensen te onderscheiden

Zes manieren om narcistische van authentieke mensen te onderscheiden

Ongemerkt worden we vaak aangetrokken tot narcistische personen. Zij stralen een bepaalde uniciteit en individualiteit uit, kwaliteiten die oprechte, authentieke mensen ook bezitten. Dus, hoe kun je iemand die authentiek is, onderscheiden van een narcistische persoon?

We vertrouwen iemand die zich vol zelfvertrouwen presenteert eerder dan een persoon die onzeker is. Dit komt omdat we geloven dat degenen die trouw zijn aan zichzelf, waarschijnlijk ook waarachtiger en eerlijker zijn tegen ons. Iemands uniciteit en individualiteit blijken dus aansprekende eigenschappen te zijn, net als een sterk karakter. Toch zeggen deze eigenschappen nog niets over de echtheid van de persoon.

Zo onderscheid je narcistische mensen van echte authentieke- mensen

1. Echte mensen spreken hun gedachten uit

Echte mensen nemen de tijd om erachter te komen wat hun eigen meningen en gezichtspunten over dingen zijn. Ze zijn niet te verlegen om hun doordachte mening met anderen te delen. Dat is een goede gewoonte. De wijze waarop zij hun mening delen, telt ook. Echte mensen voelen zich op hun gemak en presenteren hun ideeën zonder dat ze het nodig hebben om anderen te pushen, te overtuigen of te verwachten dat ze gelijk krijgen.

Dit in tegenstelling tot narcistische mensen. Zij zijn van binnen leeg en ze bezitten nauwelijks de mogelijkheid tot zelfreflectie. Mede hierdoor hebben ze voor alles wat ze doen en zeggen bevestiging en aandacht nodig van anderen. Een narcistisch iemand zal je ook op een dwingende manier proberen te overtuigen van zijn opinie. Ze presenteren hun mening alsof het de enige waarheid is en, wanneer je er tegenin gaat, kun je meestal meteen rekenen op een conflict.

2. Echte mensen reageren op interne zaken

Echte mensen besteden tijd aan het denken over hun eigen idealen, normen en verwachtingen, omdat ze erop vertrouwen dat de antwoorden op deze vragen hen richting en doel in het leven te geven. Natuurlijk is het identificeren van je eigen ideeën en overtuigingen niet altijd gemakkelijk, omdat ze in strijd kunnen zijn met de waarden en normen van de families en culturen waarin je bent opgegroeid. Authentiek zijn wordt dan ook niet voor niets vaak geassocieerd met moedig zijn.

Narcistische mensen zijn angstig om te worden afgewezen. Hun grootste angst is de angst om onwaardig te zijn. Dat betekent dat ze zich snel waardeloos voelen en bang zijn verlaten te worden.

3. Echte mensen smeden hun eigen paden

Authentiek zijn gaat niet alleen over wat je denkt of zegt, maar ook over wat je doet en hoe je in de wereld staat. Mensen die geleid worden door hun eigen interne kompas volgen meestal niet de conventionele of gebruikelijke routes van anderen om hun doelen te bereiken. Daarom zoeken en ontdekken echte mensen hun eigen unieke manier van leven. Het nastreven van hun unieke passies en doelen gaat vaak samen met het banen van geheel nieuwe paden.

Mensen met de narcistische persoonlijkheidsstoornis reageren anders op externe dingen en gebeurtenissen. Ze zijn geweldige acteurs en kunnen elke minuut een andere rol spelen. Mede hierdoor komen ze al snel zeer vertrouwd over. Dit is ook de reden dat ze vaak succesvol zijn bij sollicitaties en gemakkelijk hun prooien vangen.

4. Echte mensen worden niet bedreigd door falen

De reden dat de meeste mensen conventionele routes volgen, is omdat deze zijn ‘bewezen’, ‘veiliger’ zijn, en ‘dus’ meer kans op succes bieden. Aan de andere kant is de weg die minder (of nooit) is bezocht riskant en kan leiden tot falen. Toch worden echte mensen niet bedreigd door het idee van falen. In feite zien ze het als een integraal onderdeel van hun reis, een bron om van te leren en een verrijkende ervaring die ze helpt groeien als mens.

Narcistische mensen lijken soms vol nieuwe mooie initiatieven, maar ze nemen vaak een onverantwoord risico. Ze stelen ook vaak het werk van anderen en, als dat succesvol is, gaan ze met de eer strijken. Ze voelen een overmoed en als ze falen is het altijd iemand anders zijn schuld. Hun algemene onvermogen om hun fouten en mislukkingen te zien, zorgt er voor dat ze de schuld altijd op anderen schuiven.

5. Echte mensen geven hun fouten toe

Om trouw aan je gevoelens en meningen te zijn, moet je eerst eerlijk voor jezelf zijn over je gedachten, overtuigingen en gedrag. Dit betekent de confrontatie aangaan met je donkere kanten, samen met jezelf waarderen om je mooie kanten. Als zodanig zijn echte mensen geneigd om hun fouten en tekortkomingen te herkennen, te accepteren en de verantwoordelijkheid voor hun daden te nemen.

Narcistische mensen zullen geen verantwoordelijkheid nemen. Door het gebrek aan zelfreflectie zijn ze niet in staat om te kijken naar hun eigen tekortkomingen. Sterker nog, hun verantwoordelijkheidsgevoel reikt vaak niet verder dan dat van een klein kind.

6. Echte mensen hebben respectvolle relaties

Echte mensen kunnen een zuiver perspectief behouden dat meestal leidt tot directe, eerlijke interacties en respectvolle relaties. Ze omhelzen de individualiteit en verschillen van iedereen. Dit leidt ertoe dat echte mensen minder veroordelend zijn en meer accepteren van de mensen om hen heen. Zijn niet naïef en hebben fundamentele aannames over de menselijke complexiteit. Dit helpt hen om anderen te bekijken via de lens van compassie in plaats van perfectie en vooropgezette verwachtingen.

Narcistische mensen tonen geen respect voor je individuele behoeften, gedachten en gewoonten. Ze zullen anderen voortdurend misbruiken, beoordelen en veroordelen. Dit is een vast onderdeel van het leven van de narcistische persoon. Hun relaties zijn gebaseerd op macht en controle vanuit hun eigen angst en onmacht om echt zichzelf te zijn.

Ik hoop dat bovenstaande grote verschillen je helpen herkennen of je te maken hebt met een iemand met een zelfbewust, liefdevol en zeker karakter die echt authentiek is, of dat het om een ziekelijk narcistische persoon gaat.

Wil je meer weten over narcisme? Lees dan de boeken van Mjon van Oers en / of kom naar de workshop - Voorbij het narcisme, in je relaties, familie en werk.


Meer over

error: Content is protected !!