Latest Blogposts

6 Fabels Over Narcisten: Hoe zit het nu echt

6-Fabels-Over-Narcisten

Een kenmerk van narcisten is ijdelheid, maar lang niet alles waar we van uitgaan over narcisme is waar. Terwijl het bewustzijn zich langzaam uitspreidt, zijn er nog vele mythes. Er zijn nogal wat misverstanden en is er nog altijd veel onwetendheid over de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Daarom hier de 6 meest gehoorde fabels over narcisten:

 

FABEL #1 ALLE NARCISTEN ZIJN IJDEL

De term 'narcisme’ is gebaseerd op de oude Griekse mythe over Narcissus, waarin wordt verwezen naar het gevaar van buitensporige eigenliefde. In deze mythe kijkt Narcissus in het spiegelgladde water en wordt hij verliefd op zijn eigen spiegelbeeld.

Door deze mythe wordt vaak gedacht dat narcisten ijdel zijn. Bij een narcist denken veel mensen dan ook aan iemand die iets te vaak in de spiegel kijkt, maar dat is lang niet altijd het geval. De waarheid is echter dat lang niet alle narcisten ijdel zijn.

Narcisten overdrijven de zaken waar ze goed in denken te zijn. Wanneer zij hun intellectuele, of artistieke vaardigheden van groter belang vinden, dan negeren narcisten vaak ander zaken, zoals zijn het uiterlijk.

Niet alle eigenschappen zijn dus altijd van toepassing op elke narcist. Blijf voor ogen houden dat, ondanks de vaste patronen die bij deze stoornis horen, er in narcisten net zoveel variatie zit als in alle mensen.

FABEL #2: NARCISTEN ZIJN GOEDE LEIDERS

Narcisten danken hun 'macht' vaak aan hun overdreven charme, list en bedrog. Narcisten zijn niet de beste leiders op de lange termijn, maar vaak hebben zij zo’n overtuigende presentatie dat zij toch topposities bekleden.

Het duurt echter nooit lang, voordat men zich realiseert dat de narcist niet een erg goede leider is. Hoe kan het ook anders als je enkel gericht bent op jezelf en niet de zorgen hebt voor het algemeen belang of voor het bedrijf? Vaak is de narcist dan echter al de baas.

Het effect van narcisme is duidelijk te zien als deze CEO's, meestal met een flinke bonus, het bedrijf verlaten. Het gebrek aan het nemen van verantwoordelijkheid en de zakelijke en persoonlijke destructiviteit zal vaak dan pas echt naar buiten komen.

FABEL #3: NARCISTEN ZIJN BLIJ MET ZICHZELF

Volgens de psychiatrische beschrijving is er bij een narcistische stoornis sprake van een patroon van zichzelf geweldig vinden en grootheidswaanzin. Ook de mythologische beschrijvingen van narcisme verwijzen naar buitensporige eigenliefde.

De meeste mensen denken daardoor bij het woord narcist al snel aan iemand die te veel van zichzelf houdt. De waarheid is echter dat narcisten helemaal niet van zichzelf houden en diep van binnen eigenlijk een zeer gebrekkige eigenliefde hebben.

In de kern zijn narcisten zeker niet altijd blij met zichzelf en zelfs angstig en onzeker. Dit komt mede door het gebrekkige zelfgevoel.  Dit proberen ze te verbergen door zichzelf te overbluffen en zich almachtig, arrogant en zelfverzekerd voor te doen.

FABEL #4: NARCISTEN WETEN NIET WAT ZE DOEN

De meeste narcisten hebben het vermogen om goed van kwaad te onderscheiden. Ze missen alleen de capaciteit om zich er iets van aan te trekken. Normale mensen willen het beste voor iedereen. Narcisten wil alleen het beste voor zichzelf en het maakt dan niet uit wanneer dat ten kosten gaat van anderen.

Het bewijs voor het feit dat de narcist ervoor kiest om je te misbruiken en slecht te behandelen, is duidelijk waarneembaar. Wanneer hij het belang ervan inziet en een goede indruk wil maken, dan kan hij zich prima gedragen. Het geheime misbruik bewaart hij voor thuis. Dit alles wordt gedreven door een stoornis. Toch is een narcist zich wel degelijk bewust van het leed hij veroorzaakt in het leven van andere mensen, maar is hij gewoon niet bereid om het hoofd eraan te bieden.

FABEL #5: NARCISTEN ZIJN SUCCESVOL

Vaak stellen narcisten zich zo op, dat het lijkt alsof ze uiterlijk succesvol zijn. Ze lijken trots en doen charismatisch. Op zijn zachts gezegd zijn ze snobistisch en met hun air stralen ze een zekere superioriteit uit. Het zijn pathologische leugenaars die de kunst van het bedriegen en liegen hebben geperfectioneerd.

Vaak lijken narcisten financieel succesvol en zullen ze je laten geloven dat ze het goed doen op de maatschappelijke ladder. In de praktijk komt het echter vaak voor dat ze blut zijn en worstelen met schulden of zelfs een faillissementen.

FABEL #6: NARCISTEN KUNNEN GENEZEN MET THERAPIE

Narcisten zullen niet veranderen. Ik begrijp dat dit geen populair standpunt is. We leven immers in een tijdperk waarin we geloven dat zo ongeveer alle aandoeningen te genezen zijn en als ze niet te genezen zijn, dan zijn ze op zijn minst behandelbaar.

We leven ook in de overtuiging dat iedereen die dat wil, binnen zijn mogelijkheden en beperkingen, kan veranderen. Helaas ligt daar nu juist de moeilijkheid bij narcisten. Ze doet zelden aan introspectie. Het zijn volgens hen altijd anderen die de problemen veroorzaken. Als iemand het vermogen mist tot het ontwikkelen van zelfinzicht, dan heeft diegene zeer waarschijnlijk ook niet de mogelijkheid om door middel van therapie positieve veranderingen te ondergaan.

Lees meer over narcisme in relaties herkennen, hanteren en ervan herstellen in de serie E-books Verraden door liefde.

e-book-narcisme-In-relaties


Meer over

8 reacties op “6 Fabels Over Narcisten: Hoe zit het nu echt


Comment author said

Door Zwany op 4 december 2016 om 21:52

Ook ik ben ontzettend blij dat er steeds meer bekend word over narcisme.
Voor mij nu dik 3 jaar geleden dat ik defenitief afscheid heb genomen van zo n ontzettende egotripper en ik ben daar ontzettend blij mee.
Alleen het knoeien erna om financiël er weer bovenop te komen. ..Deze afgelopen week schreven jullie over "karaktermoord" ......nou .....vertel mij wat.....maar ben zo ontzettend blij dat ik van hem af ben.
Ik wens iedereen ontzettend veel sterkte .

 

Comment author said

Door Esmee op 29 september 2016 om 08:19

Zo herkenbaar bij mijn ex man.
Ijdel is hij zeker niet en zorg slecht voor zijn gezondheid hij is diabetes en eet wat hij lekker vind en dat zijn geen gezonde dingen. Het verbaast dat ik steeds meer leest wat bij hem past of het mijn eigen verhalen zijn.

 

Comment author said

Door Johanna op 25 augustus 2016 om 00:28

Probeer een narcist altijd "voor" te zijn, als je er nog mee (samen)leeft. Het hoort bij damage control, zoals dat heet, om erger te voorkomen voor jezelf. Je dient beslist jezelf in bescherming te nemen. Geef hem (haar) geen ruimte. Beter is om weg te gaan omdat deze ziekelijke persoon alles alleen maar erger voor jou, evt. je gezin met kinderen, maakt. In alle opzichten. Is het niet nu, vandaag, dan wel morgen (in de toekomst....). Er is geen oplossing. Door omstandigheden kwam ik (in de periode dat ik jarenlang met een narcist was) veel in contact met artsen, psychiaters, psychologen en ik ben verbijsterd hoe weinig zij afweten van de gevolgen van de omgang - in een relatie - met een pathologisch narcist. Ze weten er echt te weinig van, alsof het wel zou meevallen !! Nou, het valt dus niet mee. Het meest positieve heb ik gehoord van een klinisch psychologe die mij professioneel liet weten: "Oh, er is binnenkort een congres over narcisme. Misschien moet ik me daarvoor aanmelden". Het wordt hoogtijd dat nog meer bekend is over dit onderwerp en de schadelijkheid, de verwoestende werking. Het is de slechts denkbare relatie die iemand maar kan hebben.

 

Comment author said

Door Katja op 12 augustus 2016 om 19:26

Je zoon doet zijn best voor niks het heeft geen zin wat hij doet ik heb zelf ook in zon relatie gezeten ik heb me echt voor 100% gegeven het wordt niet gewardeerd je gaat zelf ten onder ik hoop dat het snel beter gaat met u zoon ik zelf ben erg warrig en emotioneel van die hele relatie hoop elke avond sls ik opsta dat ik er niet meer aan denk maar helaas nog een lange weg te gaan mvg kat

 

Comment author said

Door Ans op 30 juli 2016 om 19:33

Onze ex schoonzoon is een narcist
Doet alles om na de scheiding onze dochter te kleineren, te bedreigen pleegt fraude, en hij hersenspoelt de kleinkinderen( mama wil jullie nooit meer zien..mama houd niet van jullie) ......we zijn radeloos .....

Hoe overtuigen we de rest van de wereld ervan dat hij narcist is...en dus overal over liegt ook tegen de hulpverlening...en alle verhalen omdraait

Hij gelooft z'n eigen leugens

onze kleinkinderen gaan er aan onderdoor ( jongens van 8 en 6 , meisje van 1)

 

Comment author said

Door Coen van der Velden op 12 juli 2016 om 15:28

Wij maken nu zoiets mee.
Persoon gaat over lijken.
Heeft geen enkel begrip voor ander
Doet wat uit haar macht kan
Treiteren kinderen hun vader ontzeggen
Aansturen op een vechtscheiding
Alles negatief uit vergroten.
Slachtoffer spelen
Alles licht nu voor alles bij onze zoon en onze familie
Blokkeerde alle omgang.
Woont in scheveningen

 

Comment author said

Door D'hont Annetta op 25 juni 2016 om 16:39

Hallo beste,
Ik ben blij met de berichten die ik krijg over narcisme.
Mijn zoon is namelijk al 7 jaar gehuwd met een narcist en wilde het nooit inzien dat hij geen normale relatie leefde, hij besefte wel dat er een probleem was en dacht dat hij het kon oplossen tot het van kwaad naar erger ging en hij zelf meer en meer er onderdoor aan het gaan was ook al deed hij zo zijn best om zijn huwelijk te redden. Ik zelf kende het bestaan ook niet van narcisme tot zijn broer het mij zegde dat ik dat eens moest opzoeken en ja het komt helemaal overeen met haar gedrag echt bij alles wat ze doet.Ondertussen is er een scheiding lopende en daar ben ik blij om.

 

Comment author said

Door Hannah op 17 juni 2016 om 12:06

Op dit moment ben ik nog getrouwd met iemand die niet alleen narcistisch is maar ook een autistische stoornis heeft. Voor dat laatste heeft hij therapie gekregen. Psycho-educatie. Laat nu juist die therapie hem hem de kracht en de handvatten hebben gegeven om op internet los te gaan met het verkrijgen van bakken vol aandacht en waardering. Hij heeft daar een netwerk van mn vrouwen. Het betreft honderden vrouwen en enkele mannen. Het is ook een grote obsessie. In het echte leven is hij een onopvallende, vriendelijke en bescheiden man. Thuis is dat uiteraard anders. Er is geen echt mens waarmee hij een gezonde band mee heeft. Een narcist, die aardige betrokken man? Wie gelooft mij? Maar een heel enkele keer valt zijn bolwerk om en is hij een hoopje ellende. Ook dan voedt hij zich weer met aandacht van mij, want zie maar eens geen medelijden te hebben.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!