Latest Blogposts

5 tips om je zelfvertrouwen op te vijzelen na narcistisch misbruik

5-tips-om-je-zelfvertrouwen-op-te-vijzelen-na-narcistisch-misbruik

Een relatie met narcistisch misbruik kan veel van je zelfvertrouwen vernietigen. Het hele leven is vol ups en downs, maar een gebrek aan vertrouwen in jezelf kan problemen veroorzaken in allerlei aspecten van je leven. Het lastige van deze situatie is dat, wanneer je problemen met je zelfbeeld hebt, je ook niet zeker weet wat je kunt doen om jezelf uit het gat te helpen waar je in zit. Het is immers zo dat alles veel moeilijker lijkt als je niet zeker bent van jezelf en van de beslissingen die je maakt. 

Als het gaat om het stimuleren van je zelfvertrouwen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen die je enorm kunnen helpen. De meeste mensen denken dat het nodig is om kolossale prestaties en veranderingen te leveren voordat de malaise weggaat, terwijl in werkelijkheid je alleen maar hoeft te beginnen met de eerste kleine stappen, om zo je zelfvertrouwen opnieuw op te vijzelen en weer uit de put omhoog te klimmen.

5 stappen om je zelfvertrouwen op te vijzelen

  1. Kom in beweging

Het eerste dat je nodig hebt, is fysiek actief worden. De meest voor de hand liggende manier is om te beginnen met een manier van bewegen die je leuk vindt. De meeste mensen veronderstellen dat je beweegt om uiterlijke reden, zoals afslanken om aantrekkelijker te zijn, maar eigenlijk biedt beweging je veel meer voordelen dan alleen een beter uiterlijk en een soepeler lichaam. Een van de belangrijkste positieve aspecten van beweging is dat het, na bijvoorbeeld een trauma of misbruik, ervoor zorgt dat je brein weer beter gaat functioneren. Bewegen verbetert je denkvermogen, verlaagt stress, balanceert je hormonen, werkt positief voor je gezondheid en, alsof dat nog niet genoeg is, het verhoogt je geluksgevoel én je zelfvertrouwen. Bewegen biedt je daarnaast ook de gelegenheid om nieuwe sociale contacten aan te gaan.

  1. Verander van omgeving

Soms heb je het gewoon nodig om weg te komen uit de situatie waar je momenteel mee wordt geconfronteerd om een andere kijk te krijgen op de dingen. Maak een reis, ga naar vrienden of familieleden, neem een vakantie en, als je echt het gevoel hebt dat je er behoefte aan hebt, overweeg dan om te verhuizen. Soms is een plaats zo beladen met herinneringen dat je er helemaal niet gelukkig meer kunt worden. Een pauze van een bepaalde plek, in een andere omgeving, is soms alles wat je nodig hebt om dat te beseffen.

  1. Ga nieuwe dingen doen

Het ervaren van nieuwe dingen is iets dat je helpt te herinneren dat je in staat bent om dingen aan te passen en te leren. Het helpt je weer meer in het leven te staan en je zult beseffen dat je iemand bent die in staat is om door nieuwe ervaringen te groeien. Denk na over wat je wilde doen, voordat je de narcist leerde kennen en wat je hebt overgeslagen te doen door deze destructieve relatie.

  1. Herprogrameer je brein.

Een laag gevoel van eigenwaarde is het gevolg van narcistisch misbruik. Stop dus met vraagtekens bij jezelf te zetten. Ik zeg niet dat je gewoon je interne stem moet negeren, maar wanneer je merkt dat je gedachten in één en hetzelfde negatieve kringetje rondgaan, is het dan nuttig? Accepteer het misbruik in het verleden en en stop met jezelf erover verwijten te maken.

  1. Verander van uiterlijk

Het veranderen van je uiterlijk of wijzigen van je garderobe om zo een nieuw imago te creëren, kan je helpen bij veranderingen. Het is aan jezelf om te beslissen of  ‘je looks’ belangrijk voor je zijn. En als dat zo is, dan kun je er extra aandacht aan besteden om je beter te voelen. Immers, of we het leuk vinden of niet, we zijn allemaal op zijn minst een beetje zelfbewust van hoe we eruit zien en daarom kan je uiterlijk belangrijk zijn om je goed te voelen .

 

Er zijn dus meerdere dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Ik hoop dat deze tips je helpen, maar vergeet niet, je weet het zelf het beste! Jij hebt zelf het meeste inzicht in die dingen, waar je van houdt om te doen, zodat je zelf het beste kunt achterhalen wat de dingen zijn die je een goed gevoel geven over je jezelf. Ga naar buiten, doe ze en maak plezier!

Het is belangrijk om terug te kijken en te proberen begrijpen wat er gebeurd is. Tegelijkertijd is het opnieuw uitvinden van jezelf met nieuwe interesses, hobby's en een nieuwe levensstijl belangrijk. Niet alleen vergroot dit het vertrouwen in jezelf, het zal uiteindelijk resulteren in een gelukkiger leven.

Lees meer in de serie E-books - Verraden door Liefde - Over het Herkennen, Hanteren en Herstellen van narcisme in relaties: Serie E-Books Verraden door Liefde


Meer over

3 reacties op “5 tips om je zelfvertrouwen op te vijzelen na narcistisch misbruik


Comment author said

Door Daisy op 26 mei 2016 om 20:43

Ik herken het ook zo goed. Na 10 jaar een punt achter zetten, maar toen ik wilde scheiden wilde hij niet en werd met alles bedreigd. Nu zelfs met ons kind wil aantonen dat ik niet voor hem kan zorgen, terwijl dat helemaal niet zo is. Stuurt gewoon een brief aan jeugdzorg, omdat tie boos is. En in een keer aardig en lief en ik zo dom dat ik dacht zie je wel! Was en ben afhankelijk van hem, had bij hem zijn baan en het is zijn huis. Na anderhalf knipperlicht en hij gelukkig wel wonende bij zijn moeder om reden hij kan niet in het huis zijn, omdat er allerlei klusje moeten gebeuren. Je wilt maar liefde geven, echter je krijgt niets terug en onbewust ga je nog meer je best doen maar dat hoef ik niet uit te leggen. Wat ik nu pas heb geleerd dat je voor jezelf moet opkomen en ze jou juist hebben gekozen om je empathie je sterke persoonlijkheid etc. Alleen je wordt leeggezogen en hebt geen eigenwaarde meer. Bijna geen energie om er mee te kunnen stoppen. Denk jullie allemaal aan jezelf en dan maar niets hebben is beter dan een ongelukkig leven...... Ik wens iedereen die in dezelfde situatie zit heel veel sterkte..... Ik heb eindelijk net de stap genomen.

 

Comment author said

Door Petra op 19 mei 2016 om 16:34

Ja ik leef nu al 23 jaar met zo een man..ben op dit moment gesloopt.We hebben 4 kinderen zolang ze klein zijn gaat het nog wel, maar zodra ze een eigen menig krijgen worden ze gekleineerd..en ze kunnen niks terug zeggen want je komt er gewoon niet tussen. Ik kan nog wel een lijstje hier aan toevoegen..maar we weten allemaal wel hoe ze zijn. Op dit moment ben ik bezig om uit deze relatie te komen,wat absoluut niet makkelijk is,want hij dreigt met van alles en nog wat..en nu hij weet dat het over is..wordt het nog erger. Soms heb ik echt wel eens zin om gewoon weg te lopen en naar een ander land te gaan..want hij is geestelijk zo sterk..dat ik bang ben dat het me niet gaat lukken. Iedereen veel sterkte die in zo een relatie zit,want een ander zelfs bekenden kunnen het zich niet voorstellen dat jou man zulke dingen doet,want naar buiten toe id het de liefste man.....

 

Comment author said

Door Johan op 7 februari 2016 om 10:07

Inderdaad,Steve Jobs, Nina Brink,Pim Fortuin en Nelie Smit Kroes zijn goede voorbeelden. Dr. Phil, Peter R. de Vries, Mart Smeets en Louis van Gaal mogen er voor wat mij betreft aan toegevoegd worden. Ik heb het twijfelachtige genoegen gehad om enkele jaren met een narcist gewerkt te hebben. Dat was gewoon een ramp. Uiteindelijk was ik het die het bedrijf moest verlaten doordat de directie zich liet misleiden. Dat is een narcist wel toevertrouwd. Gelukkig ben ik veel beter terechtgekomen maar een narcist als collega gun je niemand. Dit soort mensen zijn zo geslepen en inderdaad, slijmen bij iedereen die ze hogerop kan helpen, dat ze vaak niet ontmaskerd worden. Voor dit soort mensen is het leven één groot toneelstuk. Je kunt je omgeving er niet genoeg voor waarschuwen.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!