Latest Blogposts

5 stappen om een narcist te verlaten

een-narcist-verlaten

Een narcist verlaten is niet eenvoudig. Er zijn vele factoren die ervoor kunnen zorgen dat je blijft. Het is als een soort verslaving. Net zoals met alle verslavingen is het moeilijk om het te stoppen. Meestal leef je in de ontkenning en bagatelliseer je het misbruik. Je kunt jezelf zo heel lang voor de gek houden. Verwacht echter geen verandering. Een narcist zal niet veranderen, de enige die kan veranderen ben jij zelf. 

Hier zijn 5  stappen die je helpen om een narcist te verlaten:

  1. Praat om te beginnen met iemand over je situatie. Iemand die je begrijpt, die je kan steunen en eventueel kan helpen om weg te komen uit de situatie, en kan zorgen voor een veilig onderkomen voor als je besluit dat het tijd is om te vertrekken
  2. Probeer niet tot een verzoening of afsluiting te komen. Praten met een narcist over de relatie of verwijten maken heeft geen zin.
  3. Zorg voor een duidelijke boodschap. Zeg gewoon dat de relatie niet werkt. Wees zelfverzekerd, vastbesloten en resoluut. Geef de narcist geen kans om je van gedachten te laten veranderen.
  4. Vertrek. Het leven is te mooi om te laten verpesten door iemand die niet in staat is tot liefde en respect!
  5. De laatste cruciale stap: bescherm jezelf door een narcist zo volledig mogelijk uit je leven te verbannen door de ‘geen contact regel’!

 

Hoe kun je veilig aan een narcist ontsnappen?

Als je van plan bent om de relatie te verlaten, maar er emotioneel of praktisch gezien nog niet echt klaar voor bent, vertel dit de narcist dan voorlopig niet. Wanneer je dit moeilijk vindt, herinner jezelf er dan aan dat het misbruik escaleert wanneer de narcist voelt dat hij de controle over je dreigt te verliezen.

Wanneer het een fysiek gewelddadige relatie betreft, dan kan dit leiden tot levensbedreigende situaties. Onderschat nooit hoe gevaarlijk een narcist kan worden! De meest gevaarlijke moment ontstaan tijdens het verbreken van de relatie.

Het is dus van cruciaal belang dat je een goed veiligheidsplan ontwikkelt voor jezelf en eventueel kinderen. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je jezelf daardoor krachtiger zult voelen, maar ook dat je daarmee standvastiger je eigen weg kiest en kunt gaan herstellen.

Cover-E-book- Verraden-door-liefde-1gemiddeld

 

Lees verder over hoe je een narcist veilig kunt verlaten in de serie E-books Verraden door Liefde over narcisme in relaties, hanteren.


Meer over

6 reacties op “5 stappen om een narcist te verlaten


Comment author said

Door PTSD-kind op 25 juli 2016 om 09:48

Mijn vader was een narcist. Hij heeft echt ons kapot gemaakt. Letterlijk en figuurlijk. Ik ben opgegroeid in een huwelijk dat bestond uit alleen maar geweld, manipulatie en omkoperij. Mijn moeder durfde niet weg. Op mijn 18e heb ik haar gedwongen, niet leuk, maar anders waren wij nu dood. Hij dreigde altijd ons te vermoorden. En nu blijft hij stalken al 30 jaar lang en we kunnen niks doen. Want, hij kent zijn grenzen... Bah!

 

Comment author said

Door Esmee op 22 juli 2016 om 19:21

Geld dit ook voor kinderen. Mijn dochter wordt als maanden vast gehouden door haar vader mijn ex man.ik heb Ze is niet meer terug gekregen na de bezoekregeling. Vader maak haar wijs dat ze een hoge opleiding kan doen terwijl ze verstandelijk gehandicapte is. Ze is 17 jaar maar is heel kwetsbaar. Ik kan niets doen nu ze 17 is en hij haar om koop met allerlei belofte en zijn familie sluiten hun ogen en doen niets om haar weg te halen. Want ze zijn allemaal bang voor hem. Zelfs de hulpverleners weet hij voor de gek te houden. Ze mag nooit alleen naar buiten en geen normaal kontakt met mijn of mijn andere kinderen. Alles wordt gecontroleerd en bel momenten worden afgebroken. Hij weet als zei terug is bij mij dat hij geen macht meer over mij heeft. Want zij was de enige van mijn kinderen die nog naar hem wou gaan.

 

Comment author said

Door Trotse Moeder op 21 juli 2016 om 11:17

Zou jij mij een goed filmpje willen geven. Waarin kinderen gehersenspoeld zijn Door een narcist. Ik roep dit hier ook al ruim anderhalf jaar.

 

Comment author said

Door Kamstra op 26 mei 2016 om 17:18

Op YouTube zijn heel veel filmpjes te vinden van mensen met herkenbare verhalen en bruikbare informatie, ook Mbt Hoe de kinderen zijn gehersenspoeld (die ben je soms kwijt!) Door de narcist! !!!

 

Comment author said

Door Berdina op 24 mei 2016 om 01:15

Vreselijk. Heb je nog tips jw ?
Bedankt, Berdina

 

Comment author said

Door j.w op 22 mei 2016 om 23:30

Je kan een narcist verlaten maar de narcist zal jou nooit verlaten.zeker niet als je met kinderen zit.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!