Latest Blogposts

5 stappen om een narcist te verlaten

een-narcist-verlaten

Een narcist verlaten is niet eenvoudig. Er zijn vele factoren die ervoor kunnen zorgen dat je blijft. Het is als een soort verslaving. Net zoals met alle verslavingen is het moeilijk om het te stoppen. Meestal leef je in de ontkenning en bagatelliseer je het misbruik. Je kunt jezelf zo heel lang voor de gek houden. Verwacht echter geen verandering. Een narcist zal niet veranderen, de enige die kan veranderen ben jij zelf. 

Hier zijn 5  stappen die je helpen om een narcist te verlaten:

  1. Praat om te beginnen met iemand over je situatie. Iemand die je begrijpt, die je kan steunen en eventueel kan helpen om weg te komen uit de situatie, en kan zorgen voor een veilig onderkomen voor als je besluit dat het tijd is om te vertrekken
  2. Probeer niet tot een verzoening of afsluiting te komen. Praten met een narcist over de relatie of verwijten maken heeft geen zin.
  3. Zorg voor een duidelijke boodschap. Zeg gewoon dat de relatie niet werkt. Wees zelfverzekerd, vastbesloten en resoluut. Geef de narcist geen kans om je van gedachten te laten veranderen.
  4. Vertrek. Het leven is te mooi om te laten verpesten door iemand die niet in staat is tot liefde en respect!
  5. De laatste cruciale stap: bescherm jezelf door een narcist zo volledig mogelijk uit je leven te verbannen door de ‘geen contact regel’!

 

Hoe kun je veilig aan een narcist ontsnappen?

Als je van plan bent om de relatie te verlaten, maar er emotioneel of praktisch gezien nog niet echt klaar voor bent, vertel dit de narcist dan voorlopig niet. Wanneer je dit moeilijk vindt, herinner jezelf er dan aan dat het misbruik escaleert wanneer de narcist voelt dat hij de controle over je dreigt te verliezen.

Wanneer het een fysiek gewelddadige relatie betreft, dan kan dit leiden tot levensbedreigende situaties. Onderschat nooit hoe gevaarlijk een narcist kan worden! De meest gevaarlijke moment ontstaan tijdens het verbreken van de relatie.

Het is dus van cruciaal belang dat je een goed veiligheidsplan ontwikkelt voor jezelf en eventueel kinderen. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je jezelf daardoor krachtiger zult voelen, maar ook dat je daarmee standvastiger je eigen weg kiest en kunt gaan herstellen.

Cover-E-book- Verraden-door-liefde-1gemiddeld

 

Lees verder over hoe je een narcist veilig kunt verlaten in de serie E-books Verraden door Liefde over narcisme in relaties, hanteren.


Meer over

error: Content is protected !!