Latest Blogposts

Bescherm jezelf in vier stappen tegen narcistisch misbruik

4-stappen-tegen-narcistisch-misbruik

Op het eerste gezicht komen narcisten erg charmant en meelevend over. Maar schijn bedriegt. Narcisten zijn uiteindelijk verwoestend manipulatief en hebben een vernietigend gebrek aan empathie. Helaas hebben we vaak geen idee over deze destructieve persoonlijkheden en de schade die ze aanrichten. Iedereen die niet geïnformeerd is, is kwetsbaar.

Hier zijn vier stappen die je direct zelf kunt nemen en die je beschermen tegen narcistisch misbruik:

Stap 1 - Weet dat narcisten bestaan!

De schattingen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, over het aantal mensen met een narcistische stoornis lopen sterk uiteen. Daarnaast zijn er verschillen van inzicht over wat een narcistische stoornis is en wat bijvoorbeeld narcistische trekken zijn. Er zijn gegronde redenen om aan te nemen dat beide groepen groot zijn. Wees je er dus van bewust dat het aantal mensen met een narcistische stoornis groter is dan men vaak vermoedt of inschat en –geloof me- geen van hen wil je in leven hebben.

Stap 2 - Ken het gedrag

Zoals het onderzoek voor mijn E-books Verraden door Liefde laat zien, zijn er een aantal alarmerende kenmerken. Juist door hun charmerende gedrag zien de meeste mensen narcistische gedrag in het begin niet. Ze weten niet precies waar ze op moeten letten en wat dat gedrag voor negatieve invloed kan krijgen op hun leven. 

Hier zijn 20 waarschuwingssignalen:

 1. Oppervlakkige charme
 2. Ontbreken van empathie
 3. Respectloos gedrag
 4. Gebrekkig geweten
 5. Manipulatief en dominant
 6. Pathologisch liegen
 7. Superioriteit en arrogantie
 8. Agressieve aanvallen
 9. Onvolwassen fantasieën
 10. Verslaafd aan aandacht
 11. Groot ego
 12. Onverantwoordelijkheid
 13. Gebrek aan wroeging, schaamte of schuldgevoel
 14. Ondiepe emoties
 15. Ongeschiktheid in relaties
 16. Problemen met seks
 17. Ziekelijke jaloezie en afgunst
 18. Gebrekkige communicatievaardigheden
 19. Conflicten zoeken
 20. Obsessies en verslavingen

Als je dit complete patroon regelmatig bij iemand ziet, dan heb je te maken met een narcist in je leven. Lees voor een uitgebreide beschrijving van eigenschappen, het artikel: Checklist van 20 narcisme kenmerken.

Stap 3 - Vertrouw op je intuïtie

Als het gedrag dat hier wordt beschreven veelvuldig bij een persoon voorkomt, dan zou je luide alarmbellen moeten horen. Maar zelfs mensen die deze alarmbellen horen, denken vaak dat ze bewijs van dat wangedrag nodig hebben voordat ze daadwerkelijk stappen ondernemen om zichzelf uit de situatie te bevrijden. Het is begrijpelijk dat je zo denkt. Waarom? We hebben nu eenmaal, vooral in de Westerse maatschappij, geleerd om meer waarde te hechten aan analyse en bewijsmateriaal dan aan intuïtie.

De meeste mensen twijfelen aan hun oordeel. Ze willen mensen het voordeel van de twijfel geven. Ze willen het beste over anderen geloven. Onze intuïtie is van oorsprong een waarschuwingssysteem dat ons beschermt tegen gevaar. Als je het gevoel hebt dat er iets mis is met iemand, dat er iets niet klopt, zelfs als je je vinger er niet op kunt leggen, dan is dat je intuïtie die je waarschuwt. Wanneer een persoon niet goed voor je is, zal je intuïtie je waarschuwen. Het is belangrijk om te handelen bij die waarschuwing.

Stap 4 - Jezelf blijven

Het vergt vaak veel oefening, geduld en een megadosis zelfvertrouwen, maar dicht bij jezelf blijven is een van de beste 'wapens' die je kunt inzetten wanneer je te maken hebt met een narcist. Authentiek zijn en stoïcijns blijven voor manipulaties is het slimste wat je kunt doen. Wanneer je steeds je eigen plan blijft trekken en de narcist het gevoel heeft dat hij je niet meer kan bespelen, manipuleren en misbruiken, dan zal hij zijn interesse in je verliezen en doorgaan naar een volgende prooi.

Jezelf beschermen tegen narcisten is dus een kwestie van bewustzijn, kennis, intuïtie en jezelf blijven. In eerste instantie heb je het nodig om je bewust te zijn van het bestaan van deze schadelijke personen. Als tweede stap is het nodig om kennis op te doen, zodat je de kenmerken herkent. Vergeet daarbij niet te blijven luisteren naar je intuïtie én jezelf te blijven om je te kunnen beschermen tegen narcistische personen.

 

Lees voor een uitgebreide beschrijving om narcisme in relaties te leren herkennen, hanteren en ervan te herstellen de E- books - Verraden door Liefde - die beschikbaar zijn via Trafo Publishers of kom naar de workshop Voorbij het Narcisme

 


Meer over

6 reacties op “Bescherm jezelf in vier stappen tegen narcistisch misbruik


Comment author said

Door May Brosens op 13 maart 2017 om 10:49

Ben na 37 jaar en 8 maanden eindelijk thuis vertrokken, situatie onhoudbaar, geen energie meer over. Toen ben ik gaan opzoeken wat de karakter eigenschappen van mijn man zijn. Tot grote verbazing en met een hele grote knoop in mijn maag kwam ik bij narcist uit.
Eigenlijk ben ik al een aantal jaren voorbereidingen aan het maken, maar we hebben 2 kinderen en een kleinzoontje waardoor het extra moeilijk is om de beslissende stap te zetten. Hij heeft ook een drankprobleem maar dat vinden wij, hij niet. Als,hij dronken is dreigt hij constant met zelfmoord, de laatste keren hebben we hem gewoon laten lopen, volgens de dochter niets dan aanstellerij.
Ik ben voorlopig in het zuiden van Spanje en ben nu 14 dagen geleden alleen vertrokken met de auto en met mijn hond.
Als ik eraan denk om terug te moeten naar België dan krijg ik hartkloppingen en breekt het koude zweet me uit. Ben ten einde raad !

 

Comment author said

Door Baeyens geert op 3 februari 2017 om 22:31

Een narcist denkt enkel aan zichzelf,als je het gevoel hebt dat je je altijd moet wegcijferen,dat je niet belangrijk zijt,dat enkel zij,hij telt ,als je telkens je hoofd moet buigen.er is maar één reddeing,zo snel mogelijk uit die relatie stappen want het is distructief voor jou,het freeeeet je weg tot op het bot,run,run,run

 

Comment author said

Door Rosita Bajnath op 4 september 2016 om 01:10

Inderdaad, de sex is prestatiegericht, geen gevoel,
Ben xo blij dat ik over narcisme begon te lezen. Veel wordt mij helder, het onvolwassen gedrag. Etc
Hij begon mij te negeren, toen ik grenzen begon te stellen,
Dankjewel voor de helderheid over narcisme

 

Comment author said

Door n.r.l op 7 mei 2016 om 19:09

Wanneer een narcist niks meer "krijgt" of het niet krijgt wanneer deze Wilt, gaat hij/zij "stampvoeten" en word je: Genegeerd, uitgescholden of naar beneden gehaald...trap er niet in...zij zijn degenen die de verliezers zijn. Ze kunnen immers geen liefde geven maar ook niet ONTVANGEN!! Een niet narcist kan dit wel, dus gun jezelf het beste en laat die lozer of lozerin maar lekker barsten

 

Comment author said

Door Gerda. op 21 maart 2016 om 21:46

Ik zoek alles op, probeer alles te lezen over narcisme, ik doe zo mijn best om los te komen van 'n narcistische relatie... Maar het is verdomd moeilijk...

 

Comment author said

Door lea op 6 februari 2016 om 07:51

Goed deze bovengenoemde ervaringen met ons te delen! Ik realiseer mij dat door duidelijk te hebben uitgelegd wat Narcisme is er mischien ook vrouwen zijn die in een HG relatie voor wie hier mede een sluier open gaat! Door herkenning!

Dankjewel!

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!