Latest Blogposts

11 Tekenen van Narcistische Afgunst en Jaloezie

11 Tekenen van Narcistische Afgunst en Jaloezie

Van alle vormen van mishandeling door een narcistische misbruiker, is de narcistische afgunst een van de meest verbijsterende en verwoestende ervaringen. Je kunt vaak niet geloven dat je geliefde ooit je succes zal saboteren, je vreugde zal ondermijnen en je prestaties zal kleineren. Toch is dit een van de gruwelijke aspecten van de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Het herkennen van de strategieën die narcisten in relaties gebruiken, is een van de beste manieren om de krachtige narcistische manipulatie te kunnen doorgronden.

Het succes van anderen roept pathologische afgunst bij narcisten. Als gevolg daarvan zullen ze alles doen wat mogelijk is om je prestaties te minimaliseren. Dit doen ze bij iedereen die hun vals gevoel van grootsheid en superioriteit kan bedreigen.

Wat narcisten lijken goed te keuren in de eerste fase van de relatie, is slechts een façade. Ze voelen een diepe minachting voor iedereen waar ze zich bedreigd door voelen. Het is nuttig om in gedachten te houden dat narcisten vaak ontkennen dat ze jaloers zijn, hoewel hun acties duidelijk iets anders zeggen. Ze streven ernaar om hun eigen afgunst te verbergen.

De naïeve bewondering, gevolgd door narcistische woede en afgunst, is het type misbruik dat je gek maakt. Je komt het echter pas tegen als je al bent gestrikt. Het begint pas als je eenmaal in de volgende fasen van de relatie beland bent. Zo kun je het herkennen:

11 Tekenen van Narcistische Jaloezie en afgunst:

 1. Narcisten saboteren alle belangrijke gebeurtenissen in je leven, zoals jubilea, feestdagen of projecten of deadlines. Ze zullen het naar beneden halen en afdoen als iets onbelangrijks. Typische narcisten zullen rondom een belangrijke gebeurtenis extra druk op je uitoefenen. Dit doen ze door expres ruzie met je maken. Of ze zullen op een ander manier al je tijd opeisen. Dat kan leiden tot slaapgebrek en extra stress.    
 2. Narcisten prijzen je in eerste instantie overdreven voor je prestaties. Ze maken gebruik van jouw prestaties als een manier om zichzelf mee te profileren. Zo proberen ze er zelf goed uit te zien.
 3. Met behulp van verschillende methoden zullen ze heimelijk twijfel zaaien over je vaardigheden en talenten. Dit alles doen ze om zichzelf belangrijker en getalenteerder te laten lijken dan ze zijn. Ze proberen zo hun gevoel van superioriteit te behouden.
 4. Het geeft ze een goed gevoel dat ze een ‘succesvolle partner’ hebben, terwijl ze het je tegelijkertijd kwalijk nemen. Jouw prestaties zijn in feite een grote bedreiging voor hun ego.
 5. Ze concurreren vaak met je. Als je wat bereikt hebt, hebben ze iets groters en beters bereikt. Ze zullen jouw prestaties naar beneden halen. Dat niet alleen, ze negeren ook wat je al hebt bereikt. Dit doen ze om je klein te laten voelen. Niets wat je doet is volgens hun ooit echt speciaal of indrukwekkend. Het is alleen ‘speciaal’ als de narcist iets van je wil.
 6. Narcisten zijn slechte verliezers in elke context. Of het nu recreatieve spelletjes, sporten, werk of andere activiteiten zijn. Zij zullen hun toevlucht nemen tot onvolwassen acties om te ‘winnen.’ Ze zullen vals spelen.  Narcisten doen alles om te concurreren met iedereen die in hun ogen een bedreiging vormt.
 7. Ze zullen je vals beschuldigen van arrogant gedrag. Zelfs wanneer je je geluk met hen wilt delen. Wat ze in feite doen, is hun eigen arrogantie projecteren.
 8. Achter gesloten deuren devalueren en minimaliseren narcisten de dingen waar je normaal voor wordt geprezen. Daardoor willen ze je onbelangrijk laten lijken. Ze weten dat ze nooit in staat zijn om die dingen die jij doet zelf te bereiken.
 9. Narcisten zullen jouw doelen, dromen en belangen met minachting en met een neerbuigende houding benaderen. Tegelijkertijd gaan ze met jouw goede ideeën aan de haal. Ze doen dan alsof ze het zelf hebben bedacht.
 10. Ze negeren alles wat jij zegt over je succes of de gebeurtenis. Narcisten zullen proberen steeds het gesprek terug naar henzelf brengen.
 11. Narcisten zullen het idee dat mensen je prestaties waarderen niet kunnen verdragen. Ze zullen benadrukken dat jouw bijdrage niet waardevol is. Ze zullen het degraderen of negeren. Dit allemaal met een onschuldige of zelfvoldane blik op hun gezicht.

De pathologische afgunst en jaloezie een duidelijk waarschuwingsteken van een ongezonde relatie. Het is één van de diagnostische criteria is van de narcistische persoonlijkheidsstoornis.

 

Verder lezenDe E-books over narcisme in relaties hebben de titel 'VERRADEN DOOR LIEFDE'. Je kunt deze drie E- books zien als een soort handboeken voor diegene, die verwikkeld zijn in een liefdesrelatie met een narcist. Deze unieke serie E-books biedt hoop en hulp aan diegene die zich in deze verwoestende relaties bevinden. Lezers krijgen nieuwe inzichten om zich te beschermen en de controle terug te nemen over hun leven. Ga voor meer info of bestellen naar de website van Trafo Publishers


Meer over

error: Content is protected !!