Latest Blogposts

11 manieren om narcisten te kunnen doorzien en hanteren

11-manieren-om-narcisten-te-kunnen-doorzien-en-hanteren

Narcisten hebben veel verschillende eigenschappen, maar een van de meest uitgesproken kenmerken is het egocentrisme. Om te krijgen wat ze willen, zullen ze anderen misbruiken. Wanneer er narcisten in je omgeving zijn, dan kunnen deze 11 manier om narcisten te doorzien en hanteren je helpen: 

1. Verleiden

Narcisten kunnen je snel verleiden met hun masker vol overdreven charme, beloftes of je omkopen met hun geld.

Trap niet in de manieren om je te verleiden. De overdreven charme, complimenten en waardering kunnen een eerste waarschuwing teken zijn dat je met een narcist te maken hebt.

2. Devalueren

De ene keer lijk je alles te zijn wat een narcist wil dat je bent, maar de andere keer lijkt hij je te haten. Dit is een manier waarmee ze je manipuleren om je te laten geloven dat je nog meer je best moet doen om hen te behagen.

Wees je ervan bewust dat er mensen zijn die je op deze manier manipuleren door je op een voetstuk te zetten. Wees niet verbaasd wanneer je daarna weer met grof verbaal geweld van het voetstuk wordt afgedonderd.

3. Kleineren

Narcisten hebben het gevoel dat ze beter zijn dan iedereen. Het kleineren en naar beneden halen van anderen is iets wat alle narcisten doen. Het is een manier waarop ​​ze zullen proberen om je negatief te beïnvloeden, zodat ze zich waardevoller kan voelen. Het heeft niets met jou te maken. 

Ga niet in op de manieren waarop narcisten je proberen te raken. Blijf bij jezelf en negeer hun nare opmerkingen. Hoe minder aandacht je eraan geeft, hoe minder effect het op je zal hebben.

4. Het slachtoffer spelen

Narcisten die het slachtoffer spelen is één van de redenen waardoor je op het verkeerde been gezet kan worden. Door geen verantwoordelijkheid te nemen en het slachtoffer te spelen, helpt hun opgeblazen ego te rechtvaardigen en de dingen op hun manier gedaan te krijgen.

Vertrouw geen woord van wat narcisten zeggen. De meeste van hen zijn pathologische leugenaars. Blijf vertrouwen op je eigen intuïtie en toon vooral geen medelijden, want dat zullen ze zeker misbruiken.  

5. Ongepast gedrag

Over het alledaagse gedrag van narcisten kunnen we zeggen dat ze zich anders gedragen dan echt authentieke mensen. Hun gedrag is vaak egocentrisch, onethisch en zelfs gewetenloos.

Je hebt grote kans om in het openbaar in verlegenheid gebracht te worden en vervolgens je excuses aan te bieden aan anderen voor hun gedrag. Door dit te doen steun je het ongezonde ego en de narcistische acties. Je laat op die manier blijken hun lakei te willen zijn. Door de dingen voor hen op te lossen, maak je het nog gemakkelijker voor hen om te blijven kunnen wegkomen met hun onesthetische gedrag. Stop met narcisten proberen te helpen! 

6. Eenzijdige gesprekken

Narcisten zijn van mening dat alles altijd over hen moet gaan. Wees dus niet verbaasd als ze niet naar je luisteren. Niet alleen dat, maar wanneer je hen iets vertelt, dan zullen ze geen interesse in je tonen en meteen het onderwerp terug naar henzelf brengen.

Bepaal zelf hoe lang je bereid bent om te blijven luisteren.

7. Projectie

Wat het ook is waar narcisten je van beschuldigen, ze spiegelen en nemen je dingen kwalijk die ze zelf doen. Ze projecteren hun gedrag op anderen, omdat ze onberispelijk willen zijn.

Wees je ervan bewust dat, wanneer narcisten je van iets beschuldigen wat je niet gedaan hebt, dat ze het waarschijnlijk zelf gedaan hebben of nog zullen gaan doen.

8. Beschuldigende trucs

Om je dingen te laten doen die je niet wilt doen, manipuleren narcisten je zodanig dat je je schuldig gaat voelen. Op de een of andere manier, gebruiken ze trucs om je vals te beschuldigen, zodat je het gevoel hebt dat je iets goed te maken hebt. Op die manier proberen ze je te laten gehoorzamen, ondanks dat je het eigenlijk niet te wilde.

Blijf bij jezelf en houdt vast aan je eigen normen en waarden. Laat narcisten hun eigen (duistere) zaakjes opknappen.

9. Gaslighting

'Gaslighting' is een verraderlijke instrument dat veelvuldig wordt gebruikt door narcisten. Deze manipulatie tactiek zorgt ervoor dat je jezelf vragen gaat stellen over je eigen geestelijke gezondheid. Het maakt niet uit wat het is, ze zullen je erop wijzen dat je jezelf de dingen verbeeldt. Ze zullen je bijvoorbeeld vertellen dat het niet klopt wat je zegt en dat je het verkeerd ziet. Of ze beweren dat iets nooit gebeurd is, dat ze iets niet gedaan hebben, terwijl ze het wel degelijk hebben gedaan.

Houdt in het contact met narcisten altijd vast je eigen waarheid. Schrijf desnoods alles tot in detail op, om het voor jezelf duidelijk te houden. 

10. Fysieke Agressie

Hoewel narcisten zich lang goed kunnen gedragen, kunnen ze, net als een kat in het nauw. rare sprongen maken. Veel onderzoekers van de narcistische persoonlijkheidsstoornis melden dat ze sterke neigingen hebben tot agressie en het onvermogen om hun gedrag of hun emoties te controleren.

Laat je niet in een onveilige situatie manoeuvreren door narcisten. Zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen de gewelddadige neigingen en weet dat je beter verdient.

11. Psychologische agressie

Schreeuwen en beledigende taal is een standaard manier waarop narcisten je zullen proberen te manipuleren. Deze tactieken zijn bedoeld om je klein en angstig te laten voelen. Hoewel fysieke agressie gemakkelijk te zien is, zal psychologische en verbaal misbruik vaak moeilijker te identificeren zijn.

Voorbeelden van psychologisch misbruik:

  • Je bedreigen
  • Devaluerende taal, je naar beneden halen en vernederen. 
  • Controle van al je gedrag, doen en laten.
  • Intimideren en zorgen dat je jezelf bang en onzeker gaat voelen
  • Ontbrekende emotionele, fysieke of financiële steun
  • Sociale isolatie door te zorgen voor vervreemding van vrienden en familie
  • Je onder druk zetten om je dingen te laten doen, die je niet wilt doen

Blijf sterk tijdens deze vorm van manipulatie. Houd je stem kalm en op het normale volume en vraag narcisten om hetzelfde te doen. Als ze niet op een normale manier spreken, weiger dan om met ze te praten. 

Besluit om hun spelletjes niet meer mee te spelen

Vergeet nooit dat al deze zaken onacceptabel zijn en dat het je recht hebt om jezelf en je omgeving hiertegen te beschermen.

Het is onwaarschijnlijk dat je in staat zult zijn om narcisten te veranderen. Jezelf verwijderen uit de invloed van hen is dan ook het beste wat je kunt doen, om je fysieke, mentale en emotionele welzijn te beschermen. Tot die tijd is het belangrijk dat je beseft wat er gebeurt en weet hoe je het kunt hanteren. 

Nu je bewust bent van bovenstaande manieren waarop narcisten hun manipulatie technieken inzetten, kun je het gemakkelijker doorzien en besluiten om hun spelletjes niet meer mee te spelen. Onthoud dat niemand je kan manipuleren als jij je ervan bewust bent en je medewerking er niet meer aan verleend!

 


Meer over

error: Content is protected !!