Latest Blogposts

10 Tips Voor Omstanders Narcistische relaties

Narcistische relaties zijn vaak destructief en de gevolgen ervan kunnen leiden tot een levenslang trauma. Familie en vrienden hebben vaak geen idee hoe traumatisch een relatie met een narcist kan zijn. De ervaring is meestal zo schadelijk, dat het geen relatie is waar het slachtoffer zomaar van los komt. Er is namelijk veel meer aan de hand, dan alleen een slechte relatie.

Wat kun je doen, als je vermoedt dat iemand die je kent die in een relatie met narcist verwikkeld is?

Omstanders die goed geïnformeerd zijn over narcisme, kunnen de slachtoffers enigszins verlichting geven. Alleen zo kunnen zij steun en bescherming bieden. Kennis is nodig om te kunnen zien hoe narcisten vaak wegkomen met hun misdaden en om te kunnen begrijpen hoe de slachtoffers van al hun fundamenten en stabiliteit worden ontdaan.

Tien Tips Voor Omstanders Van Narcisme in Relaties:

Tip 1 – Allereerst: onderschat niet hoe gevaarlijk, manipulatief en samenzwerend een narcist kan zijn.

Te vaak verwarren mensen narcisten met een gewoon iemand die een wat opgeblazen ego heeft. Een echte narcist is wreed, onbegrijpelijk en kan ernstige emotionele en fysieke schade veroorzaken.

Tip 2 - Accepteer dat je het niet kunt begrijpen:

Narcisten zijn psychologische terroristen en criminelen die opzettelijk anderen schade toebrengen door hen te misleiden. De meeste mensen kunnen zoiets niet begrijpen, tenzij ze het zelf hebben ervaren. Slechts ervaringsdeskundigen begrijpen wat het is, om door verborgen, geheim misbruik en door zorgvuldig uitgekiende tactieken, je geestelijke en lichamelijke gezondheid of zelfs bijna het leven te verliezen.

Tip 3 – Zeg geen domme dingen:

Overlevenden van narcistische relaties hebben vaak te maken met schok en trauma. Iedereen die hen zegt het maar snel vergeten, weet niet wat hij zegt. Vaak is er sprake van verlies van werk, geld, kinderen, familie, vrienden, van alles. Dat is de rede waarom het geen goed idee is om ongevoelige zinnen te gebruiken als "vergeet het" of "laat het los...", want een slachtoffer van een narcist probeert niet alleen om het verliezen van een partner te accepteren, vaak heeft het slachtoffer ook te verwerken dat een deel van haar leven is vernietigd!

Tip 4 -Geef het slachtoffer nooit het gevoel verantwoordelijk te zijn voor het misbruik:

Helaas zullen de meeste omstanders niet beseffen dat het misbruik waar slachtoffers aan worden blootgesteld tijdens narcistische relaties, veel ernstigers is dan gedacht. Narcistische mishandeling wordt vaak onderschat.

Het slachtoffer wordt misbruikt op zielsniveau, vergelijkbaar met een krijgsgevangene, een slachtoffer van verkrachting, een gijzeling; waarschijnlijk kunnen ze niet eens adequaat beschrijven wat ze hebben meegemaakt. In veel gevallen hebben zij een groot deel van het misbruik geblokkeerd of geminimaliseerd; dat is typisch voor mensen in een zeer gevaarlijke situatie en een onderdeel van hun pogingen om te overleven.

Tip 5 - Geef slachtoffers zelfvertrouwen, ze zijn niet zwak of dom!

Veel mensen denken dat iemand die zich laat misbruiken wel dom en naief moet zijn, maar zij zijn niet dom! Narcisten voelen zich aangetrokken tot sterke, competente, zelfvoorzienende vrouwen met een sterk gevoel van morele verantwoordelijkheid. Het laatste wat een narcist wil, is iemand die behoeftig is of iemand geen nut voor hem zou kunnen hebben - hij heeft een "trofee" nodig. Plus, hoe meer zelfvoorzienend en vol vertrouwen het slachtoffer is, hoe meer de narcist ervan zal kunnen profiteren.

Tip 6 – Doe geen poging om het slachtoffer te laten kiezen tussen jou en de narcist

Het heeft ook geen zin om boos te worden, omdat ze niet meteen uit de narcistische relaties vertrekken of terug gaan. Het wegvallen van jouw steun is precies wat narcisten willen – zo krijgen ze steeds meer totale controle over hun slachtoffer en raakt het slachtoffer nog meer geïsoleerd en afhankelijk van de narcist.

Tip 7 - Verwacht niet dat het slachtoffer snel haar "oude zelf" weer zal zijn na het verlaten van de narcist.

Hoe langer een persoon betrokken is geweest bij een narcist, hoe meer schade is toegebracht aan het zelfvertrouwen, het gevoel van eigenwaarde en zelfs de perceptie van de werkelijkheid, bij die persoon. Ze zullen niet snel herstellen na narcistische relaties en soms zelfs nooit.

Tip 8 - Geloof niets van wat de narcist je vertelt:

De narcist zal proberen om het slachtoffer in diskrediet te brengen, haar gek te noemen en doen alsof hij zelf het slachtoffer is. Je kunt bijna garanderen dat wat de narcist zegt precies het tegenovergestelde van de waarheid is. Als hij zegt dat het slachtoffer ontrouw was; was hij waarschijnlijk aan het bedriegen. Vergeet niet dat de narcist een geweldige acteur is, en zijn hele leven lang niets anders doet dan de situatie in zijn voordeel te manipuleren.

Tip 9 - Toon de narcist geen sympathie

Er is geen reden om medelijden te voelen voor de narcist. Als hij ziet dat je sympathie voor hem hebt, zal hij je nog meer bespelen. Een van de andere tactieken die vaak door een narcist gebruikt worden, is om andere mensen te gebruiken als pionnen in zijn pogingen om zijn slachtoffer te controleren.

Tip 10 - Wees niet te kritisch over de narcist tegen het slachtoffer:

Herinner jezelf eraan dat het slachtoffer 'in de ban van de narcist'  is/was door manipulatie. Je wilt niet dat het slachtoffer het gevoel krijgt de narcist te moeten verdedigen of je niet meer in vertrouwen kan nemen.

 


Meer over

14 reacties op “10 Tips Voor Omstanders Narcistische relaties


Comment author said

Door karin op 8 maart 2017 om 06:17

Hallo Mjon. Wat een tips, en wat een goede uitleg. Hoe kun je omgaan met medestanders en vliegende apen.

Gr Karin

 

Comment author said

Door Peter Engel op 26 april 2016 om 21:05

Geheel van toepassing op de situatie van mijn broer en zijn narcistische ex. Met alle gevolgen van dien. Zijn dochter is tegen hem opgezet door de leugens van zijn ex, en wordt vakkundig al een jaar bij hem weggehouden. Een jaar waarin mijn nichtje sterk gevoed is met de nodige leugens over haar vader. Helaas grijpt de raad van de kinderbescherming niet in. Hun "onderzoek" beperkt zich tot in totaal 5 gesprekken (uurtje per gesprek) met moeder, dochter, vader, school en huisarts. Daarbij worden de leugens van de narcist gewoon voor waar aangenomen. Totaal geen poging om te verifiëren. Mijn grote angst is dat wanneer het straks gaat knallen tussen moeder dochter, mijn nichtje niet meer aan durft te kloppen bij de familie die ze nu verstoot. Mijn angst is dat ik haar dan bij een of andere loverboy kan gaan weghalen.
De "gedragsdeskundige" geeft zelfs een oordeel zonder mijn nichtje zelf persoonlijk gesproken of gezien te hebben.
Een jaar geleden heb ik mijn bezorgdheid geuit bij de raad van de kinderbescherming. Als reactie kreeg ik dat mijn melding vernietigd zou worden. Ik moest maar bij "veilig thuis " aankloppen. Een organisatie die al luet merken niets te doen. Die zeiden "laat het gaan" en "laat het rusten"..... We zijn inmiddels een jaar verder. Een jaar waarin ik mijn nichtje niet heb gezien. Hier is sprake can "ouderverstoting" (ook diagnose van hulpverleners) maar er wordt niets gedaan. De narciste wordt weer geloofd en beloond voor haar leugens en manipulatieve gedrag. Het liefst zou ik al die hulp erleners en de narcist publiekelijk met naam en toenaam aan de schandpaal willen nagelen. Geloog me, ik heb veel namen om te nagelen.

 

Comment author said

Door Tegen op 21 april 2016 om 21:10

Hoe kan ik een slachtoffer in de familie het beste benaderen, of hij zich wel van bewust is dat hij met een narcist getrouwd is?

 

Comment author said

Door Joop op 26 februari 2016 om 11:30

Mij moeder zei tegen mij altijd ach hij houdt van jou hij bedoelt het goed laat m maar gaan ik ben psychisch helemaal gesloopt mijn moeder geloofde me nooit en deedt gewoon mee ze waren continu boos geen veiligheidsgevoel en er werdt continu gelogen

 

Comment author said

Door Ben op 15 juli 2015 om 16:02

Hallo
Ik heb een relatie met een vrouwelijke narcist. Ze maakt op een gegeven moment het meest boze in je los.
Onvoorstelbaar hoe groot haar innerlijke woede is. Op een gegeven moment jaren terug besloot ik maar niets meer te zeggen s, avonds bang voor ontploffingen, gewoon over normale dingen.
Dat hielp niets. Na verloop van tijd was mijn aanwezigheid het punt van onderwerp !!
Na een dag keihard werken lekker op de bank ploffen was er niet bij. Ze voelde ( voor mijn gevoel ) mijn angst.
Nu ben ik een behoorlijke sterke kerel maar een springende krijsende ( gek ) voor je neus die niets schuwt is vreselijk. Ook ga je er naar leven en slaap ik regelmatig in een hok. Weg van de N.
Maar ondertussen voel je je enorm geïsoleerd en het idee dat ik haar er zo vaak op aan heb gesproken heeft er er niet beter op gemaakt. Het is in mijn beleving wreed een vrouw te moeten wijzen op haar gedrag en dat geeft me tegelijkertijd een vreselijk ( schuld ) gevoel. Verwarrend

 

Comment author said

Door d op 14 juli 2015 om 22:09

ook ik was geestelijk een wrak ik voelde dat er een hoop niet klopte in mijn relatie maar had niet meer de kracht om er wat aan te veranderen of eruit te stappen. Je kunt iemand anders niet veranderen alleen jezelf.
Ik ben in therapie gegaan om mezelf sterker te maken, er weer achter te komen wie ben ik wat voel ik wat wil ik. Door de narcist vernederd met de woorden ga maar naar je psycholoog die maakt je nog gekker dan je al bent.
Tuurlijk, want het is beangstigend voor hun dat ze je kunnen gaan verliezen. Ze verliezen beetje bij beetje de controle over je.
Ik raad iedereen in deze situatie aan zoek profesionele hulp om jezelf te hervinden. Inmiddels 1,5 jaar alleen, nog steeds niet de behoefte om een relatie aan te gaan.
Maar de beste relatie ooit met mezelf nu!!!!

 

Comment author said

Door d op 14 juli 2015 om 22:07

ook ik was geestelijk een wrak ik voelde dat er een hoop niet klopte in mijn relatie maar had niet meer de kracht om er wat aan te veranderen of eruit te stappen. Je kunt iemand anders niet veranderen alleen jezelf.
Ik ben in therapie gegaan om mezelf sterker te maken, er weer achter te komen wie ben ik wat voel ik wat wil ik. Door de narcist vernederd met de woorden ga maar naar je psycholoog die maakt je nog gekker dan je al bent.
Tuurlijk, want het is beangstigend voor hun dat ze je kunnen gaan verliezen. Ze verliezen beetje bij beetje de controle over je.
Ik raad iedereen in deze situatie aan zoek hulp om jezelf te hervinden. Inmiddels 1,5 jaar alleen, nog steeds niet de behoefte om een relatie aan te gaan.
Maar de beste relatie ooit met mezelf nu!!!!

 

Comment author said

Door Anita Andela op 14 juli 2015 om 19:54

Als je met een narcist samenleeft word je gecontroleerd op alle fronten...
Vraag of iemand die je goed kent en vertrouwt, alle artikelen over narcisme op zijn/haar tijdlijn te zetten...
Kun je via hen rustig alles nalezen en kan je partner geen link leggen ....
Uiteraard wordt alles van je gecontroleerd....maar facebook van een derde niet!
Doe dit zelf ook voor anderen, omdat ik nooit in een dergelijke situatie heb gezeten ...

 

Comment author said

Door denise op 22 juni 2015 om 15:52

Dat klopt, dat kwetst je het allermeest omdat je zelf heel goed weet dat dit niet jouw schuld is en je niemand die dit niet meemaken kunt uitleggen hoe een narcist je kapot kan maken.

 

Comment author said

Door Sonya op 22 juni 2015 om 15:24

Dag iedereen,

Vorig jaar heb ik via facebook vrienden,hier terecht gekomen.
Lees altijd alles wat gepubliceert wordt via fb.

Ik heb in 2008 zo iemand leren kennen,waarvan ik t niet wist dat hij zo was..
ik wil er al 2jaar mee stoppen maar dat lukt mij tot hier niet..laat mij telkens vangen door hem..
als ik dan bij hem thuis kom,nog geen kwartier of half uur later,begint t hele gedoe weer..!
Heb heeeeel veeeel verdriet door wat hij mij aandeed en kon er maar geen vat op krijgen,dacht eerst dat hij soort borderline had, tot ik dit hier allemaal had doorgenomen...iedere uitleg klopt iedere situaties die hij veroorzaakt komt overeen met narcistis gedrag! Onvoorstelbaar om te kunnen leve met zo iemand..werkelijk zit ik aan de grond nu..

Ps.is er niets aan te doen om zo iemand, te helpen? Met medicatie bv.
spijtig dat er andere onschuldige mensen,verliefd en in de val komen,je ziet het niet aan hem,hij is zelfs grappig en fijn in omgang! tot hij u in zijn klauwen heeft..

Met vriendelijke groeten van mezelf

 

Comment author said

Door Wilma op 17 april 2015 om 09:15

Wat dacht je van de opmerking: "Waar twee ruzie hebben, hebben twee schuld."
Zeg dat nooit tegen een slachtoffer van een narcist! Van alle opmerkingen die ik gehoord heb, kwetste deze mij het meest.

 

Comment author said

Door Corinne op 17 maart 2015 om 12:43

Goede tips. Vooral via bronnen je proberen te controleren, en alles van je te weten te komen.

 

Comment author said

Door Inge Nijhof op 23 februari 2015 om 11:28

Hallo Mjon wat een goede tips. Bedankt Ik zou ze graag willen delen op mijn fb maar wordt daarop gecontroleerd door mijn kinderen en aanverwanten Heb al een paar maal hele heftige reacties gehad Ik ben dus gewoon bang om dat te doen .Maar zou het graag willee
Groet Inge

 

Comment author said

Door Angel op 12 oktober 2014 om 14:02

Nou dit zijn nog eens handige tips. Vooral tip 6 en 9.
Blij dat deze site er is.

 

Plaats een reactie

error: Content is protected !!